Österrikes förbundskansler Sebastian Kurz. Foto: EU2017EE Estonian Presidency.

Österrike till EU: ”Skrota migrantkvoterna, låt militär upprätta säkra zoner i ursprungsländer”

397 Shares

➤ Österrikes förbundskansler Sebastian Kurz föreslår att EU sätter in militära insatser i syfte att få stopp på migrationskrisen. Detta i form av att upprätta ”säkra områden” i migrationsströmmarnas ursprungsländer.

Det var i lördags som den nytillträdde österrikiske förbundskanslern i ett uttalande till den tyska tidningen Bild sa att EU bör överväga andra sätt att tackla migrationskrisen och sätta punkt för de misslyckade försöken att omfördela migranter inom EU med ett kvotsystem.

”Att tvinga länder att ta emot migranter leder inte Europa framåt. Den diskussionen är ologisk. Migranter som ger sig av mot Europa vill inte till Bulgarien eller Ungern. De vill till Tyskland, Österrike eller Sverige”, slog Kurz fast.

Över en miljon människor tog sig illegalt in i EU under 2015 och 2016, en del av dem på flykt undan krig men det stora flertalet i hopp om ett ekonomiskt bättre liv än vad de kan påräkna i Mellanöstern och Afrika. Kurz, som tidigare var landets utrikesminister, har länge varit uttalat kritiskt till den tyska förbundskanslern Angela Merkels ”öppna dörrar”-politik för migranter, en politik som han anser utgör ett hot mot det europeiska samhällets själva struktur.

Som utrikesminister reste Kurz bland annat till Makedoniens södra gräns mot Grekland för att på plats ta reda på hur myndigheterna stoppar migranter från att ta sig norrut mot Centraleuropa. Kurz föreslår nu, som ett alternativ till den typen av åtgärder, att EU överväger att tillhandahålla militärt stöd till flyktingar genom att skapa trygga förhållanden i ursprungsländerna genom att upprätta så kallade ”säkra zoner” eller ”de-eskaleringszoner”.

Något liknande har redan prövats i Syrien tidigare i år. Det är områden som de stridande parterna har förbundit sig att inte förlägga sina sammandrabbningar till och som därför kan fungera som säkra platser för hjälporganisationer att ta hand om landets internflyktingar.

”Om omfördelning av migranter inte är politiskt framkomligt, då bör migranterna få hjälp i säkra områden på sin egen kontinent. EU bör understödja detta, vara med och organisera det och backa upp det militärt”, sa Kurz.

I ett uttalande till Time i förra veckan, underströk Kurz att en ”robust kontroll över EU:s yttra gränser är och förblir en grundförutsättning om vi vill hitta hållbara lösningar på migrationskrisen”.

LÄS MER: Invandringskritiska FPÖ bildar regering med de konservativa i Österrike

Kurz och hans konservativa parti ÖVP bildade nyligen koalitionsregering ihop med invandringskritiska FPÖ.

397 Shares
Kommentarer förhandsgranskas inte av Samhällsnytt och är inte redaktionellt material. Du är själv juridiskt ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Klicka här för att läsa våra kommentarsregler.