sebastian kurz eu

Foto: European Parliament.

Utrikes

Österrikes nya koalitionsregering överväger slöjförbud för flickor upp till 14

Publicerad 1/3/2020
Annons

Slöjförbudet för barn är en del av ett batteri förslag som före detta – och med största sannolikhet blivande – förbundskansler Sebastian Kurz vill se för att motarbeta ”politisk islam” i landet.

Efter att Österrike 2019 gick till nyval blev Kurz konservativa Österrikiska folkpartiet överlägset störst med 37,5 procent av rösterna, en uppgång med sex procentenheter sedan valet dessförinnan. Samtidigt tappade den tidigare koalitionspartnern FÖP tio procentenheter och fick 16,2 procent.

I veckan presenterade Kurz ett samarbete med De gröna, som blev fjärde största parti med 13,9 procent, där han själv kommer att fortsätta leda landet.

– Vi har lyckats att förena det bästa av två världar, säger Kurz som medger att förhandlingarna varit svåra då partierna har väldigt olika grunder men att man ändå lyckats nå ett ”utmärkt resultat”.

Höjd förbudsålder

På torsdagen meddelade den nya koalitionsregeringen en rad förslag för att motverka vad Kurz kallar politisk islam. Utöver ett slöjförbud för flickor upp till 14 års ålder vill man även kunna sätta potentiellt farliga individer i förvar för att förhindra att de begår våldsamma handlingar.

Under sin första mandatperiod som förbundskansler sa Kurz att ”radikalisering och politisk islam har ingen plats i vårt land”. 2015 såg han till att stänga ett flertal moskéer som anklagats för att stödja extremism och varit inblandade i statsfientlig politisk aktivitet. Då satte man även stopp för utländsk finansiering av religiösa aktiviteter i Österrike.

Redan i maj 2019 förbjöds slöjor för flickor yngre än tio, vilket muslimer i Österrike kritiserade som ”skamlöst” och ”en direkt attack på religionsfriheten”. Kurz politiska motståndare sällade sig till kritikerna och kallade förbudet för ”högerextremism”.

Andreas Nilsson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
770Polismästarens uppmaning till svenskarna: Bilda medborgargarden
Annons