Genom att skydda sin södra gräns skyddar Ungern även Österrikes gräns, sa den ungerske premiärministern Viktor Orban på måndagens möte med Heinz-Christian Strache. Den österrikiske vice förbundskanslern tackade Orban för att ha tagit ansvar under migrantkrisen 2015 och framåt.

Utöver vice förbundskansler är Strache även partiledare för nationalkonservativa Freiheitliche Partei Österreichs, FPÖ, som tillsammans med kristdemokratiska Österreichische Volkspartei, ÖVP, styr landet. För ett par dagar sen uppmärksammade Samhällsnytt Straches uttalande om att göra allt för att motarbeta befolkningsutbytet och förhindra att österrikarna blir en minoritet i sitt eget hemland.

LÄS ÄVEN: Österrikes vice förbundskansler: ”Vi vill inte bli en minoritet i vårt eget hemland”

Österrikes förra vänsterregering gjorde allt i sin makt för att stoppa Ungern från att stärka sina gränser, något som förändrades i och med den nuvarande center-höger-regeringen, sa Orban som hoppas på att den österrikiska modellen kan antas i flera europeiska länder.

Kristen kultur
Orban och Strache var överens om att kristen kultur måste ges prioritet då respekt för kvinnor, yttrandefrihet och religion samt en jämlik rösträtt bara kan upprätthållas i en kristen kulturmiljö.

Orban beskrev den europeiska vänstern som ”hopplöst pro-migration” och vars finansiella program består av skattehöjningar, byråkrati och växande skulder – ett ”socialistiskt system” som Ungern redan prövat på och ”inte skulle vilja se Bryssel experimentera med”.

Öppna gränser och splittring
Enligt Strache bör Europa framhålla sina kristna värderingar och bör kunna försvara sig självt. Öppna gränser och import av terrorister har lett till allvarlig splittring och en känsla av vanmakt och rädsla bland befolkningen, lade han till och fördömde den så kallade ”välkomstkulturen”, med islamisering och folkutbyte, bland annat Tyskland och Sverige ägnat sig åt.

Att Orban och Ungern tog ansvar under migrantkrisen hjälpte stoppa illegal invandring och har förändrat människors sätt att tänka om migration i Europa, menar Strache.