Årets sammanställning från social resursförvaltning i Göteborg av resultat från undersökningar om brottslighet och trygghet i staden visar att känslan av otrygghet är omfattande. Och värst är det i de invandrardominerade stadsdelar som brukar benämnas “utsatta områden”.

Den grupp som känner sig allra otryggast är kvinnor, som vid sidan av risken att bli rånade också måste oroa sig för överfalls- och gruppvåldtäkter. fyra av tio kvinnor avstår därför från att gå ut på kvällen.

Samtidigt antyder kriminologen Rickard Silva, som är utvecklingsledare på social resursförvaltning som gjort sammanställningen, i en kommentar till Göteborgs-Posten att kvinnornas upplevelse av otrygghet är överdriven, detta eftersom brottsligheten enligt statistik hävdas vara inte lika hög idag som för några år sedan:

– Det är någonting i pusslet som inte går ihop. Det är mycket som tyder på att det har skett en rejäl minskning av brottslighet i Göteborg. Samtidigt vet vi att grov brottslighet och flera stora våldsdåd påverkar även den vardagliga oron.

Silva säger också att en gängskjutning varannan vecka är relativt lite, och jämför då med tidigare år då det varit gängskjutningar nästan varje vecka. Den verkliga otryggheten bör därför inte betraktas som så stor, samtidigt om Silva tycker det är “fullt förståeligt” om människor reagerar känslomässigt med oro när de “blir påminda om hemskheterna”.

Det är skillnad på upplevd otrygghet och faktisk otrygghet, förklarar Silva. Han menar samtidigt att upplevd otrygghet ändå bör tas på allvar eftersom den påverkar hur människor beter sig. Underförstått bör trygghetsarbetet nu fokusera mindre på att få ned brottsligheten och mer på att få ned invånarnas överdrivna känsla av otrygghet.