Juridikstudenten Peter Lantz från Lund fick personligen erfara att det inte är så lätt att kräva pengar med hjälp av den statliga myndigheten. Sedan den 10 augusti har han tampats med Kronofogden – som än så länge inte ens registrerat hans ärende. Den långa handläggningstiden omöjliggör indrivning för privatpersoner i många fall. Ärenden från stora inkassoföretag blir dock handlagda direkt, förbi den allmänna kön. ”Ett lagbrott”, menar juridikstudenten.
Den 10 augusti lämnade Lantz in en ansökan om betalningsföreläggande till Kronofogden – för att få in en skuld.
– Jag lämnade in ärendet 10 augusti. Den 12 september bekräftade de på min fråga att de fått ärendet men inte gjort något med det. Den 22 oktober bekräftade de senast att de inte gjort något alls med det. Ingen registrering ännu, berättar han till Samhällsnytt.
Hur kan långa handläggningstider påverka ditt ärende?
– Det som kan hända är att personen blir allt mer skuldsatt och jag inte får några pengar i slutändan. Tanken är att förelägganden ska gå snabbt för att skydda medborgarna från överskuldsättning och även skydda ”borgenärskollektivet” dvs i huvudsak bankerna så att det inte går runt en massa personer med oregistrerade skulder då det kan leda till problem längre fram.
På Kronofogdemyndighetens hemsida finns ingen information om längre handläggningstider. Inte heller släppte myndigheten ut något pressmeddelande för att varna sina kunder – något som bland annat Peter Lantz är kritisk till.
Stora inkassobolag behöver dock inte vänta i den allmänna kön, utan får sina ansökningar handlagda direkt genom att lämna in dem i en datafil.
När Samhällsnytt mejlar Kronofogdens presstjänst får vi ett svar från Andrea Gleerup, enhetschef på myndigheten, som utan omsvep bekräftar de långa handläggningstiderna:
”Just nu har vi en genomsnittlig handläggningstid på ca 100 dagar. Vi har precis bytt it-system och har en plan att vara nere i våra normala handläggningstider i början av 2020 som är ca 14 dagar för ansökningar som skickas in till oss på blankett eller via vår E-tjänst på Kronofogden.se. Vi har haft ett historiskt stort inflöde av ansökningar om betalningsföreläggande sedan ett och ett halvt år tillbaka och det påverkar våra handläggningstider.”
Av vilken anledning har stora inkassobolag en gräddfil hos Kronofogden?
”Alla bolag som har många ansökningar om betalningsföreläggande har möjlighet att ansöka om ett så kallat filtillstånd. Det som krävs är att de har ett eget handläggningssystem som är godkänt av oss på Kronofogden. Det innebär i praktiken att de sköter all registrering av ansökningarna själva i sitt eget system. De läses sedan in i vårt it-system automatiskt via vår filmottagning. Det kortar handläggningstiderna för dessa, så kallade, maskinella mål.”
Svaret imponerar dock inte på Peter Lantz som menar att det som Kronofogden sysslar med utgör ett lagbrott:
– Det är ungefär lika allvarligt som att tingsrätterna plötsligt skulle prioritera vissa mål framför andra så att de la alla inkommande mål i en hög i tre månader utan att titta på dem och alla ärenden som lämnades med datafiler expedierades. Det är båda myndigheter som är en del av och garanten för att rättssystemet ska fungera.
När Samhällsnytt ställer följdfrågor till Andrea Gleerup – bland annat om hur Kronofogdens prioriteringar rimmar med lagens krav om allas likhet inför lagen samt om hon ser en risk att allmänhetens förtroende för myndigheten kan påverkas negativt om det blir känt att den ger förtur till stora inkassobolag – väljer hon istället för att svara mejla ett antal länkar.
Av länkarna framgår att alla inkassobolag med tillstånd kan ansöka om gräddfil hos Kronofogden.
”Andra som inte bedriver inkassoverksamhet, men som ändå har ett behov att ansöka om betalningsföreläggande, kan använda våra blanketter eller vår E-tjänst. Vi handlägger ansökningarna i turordning,” avslutar hon.
Peter Lantz som ännu inte har fått sitt ärende registrerat menar dock att myndighetens agerande saknar laglig grund:
– Det duger inte att vara så långsam och det som är värre är att man särbehandlar. Jag har svårt att se att det inte är brott mot förvaltningsrätt.
Kommentarer förhandsgranskas inte av Samnytt och är inte redaktionellt material. Du är själv juridiskt ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet. Klicka här för att läsa våra kommentarsregler.