På kvällen den 1 oktober förra året var en ung kvinna i Lycksele på väg från en våt personalfest. En 26-årig asylsökande man från Eritrea såg kvinnans kraftigt berusade tillstånd och beslöt att utnyttja situationen och våldta henne. Nu döms mannen till två års och sex månaders fängelse men utvisas inte. Detta efter att Migrationsverket instruerat åklagaren att dra till baka utvisningsyrkandet. Det rapporterar Fria Tider.

Kvinnan och våldtäktsmannen uppges ha varit ytligt bekanta med varandra sedan tidigare och blev därför initialt inte rädd när 26-årigen kom fram. När han senare dök upp igen och började göra sexuella närmanden gjorde hon klart för honom att hon inte var intresserad.

Den eritreanske mannen följde dock efter kvinnan och när de passerade ett skogsparti slog han till och våldtog kvinnan. Efter våldtäkten lyckades den berusade och omtumlade kvinnan ta sig hem till bostaden där hennes sambo fanns varefter de kontaktade polis och anmälde brottet.

Polisen hade till att börja med stora problem med att hitta gärningsmannen. Det var först i maj i år, när 26-åringen anhölls för ett annat brott och han topsades, som man kunde konstatera att hans DNA överensstämde med det man vid den rättsmedicinska undersökningen hittat hos den våldtagna kvinnan i oktober.

26-åringen har hävdat att samlaget med kvinnan var frivilligt och att hon inte alls var berusad. Den berättelsen trodde inte Lycksele tingsrätt på och motsägs av såväl kvinnan som den tekniska brottsundersökningen. Han döms därför till fängelse i 2 år och 6 månader. Han ska även betala ett skadestånd till kvinnan på 115.900 kronor, som till följd av mannens finansiella situation troligen får bestås av skattebetalarna.

26-åringen kom till Sverige 2012 och sökte asyl. Trots 6 år i Sverige har han enligt rättshandlingarna tolkbehov på arabiska. Åklagaren hade initialt yrkat på att mannen skulle utvisas. Det yrkandet drogs senare tillbaka efter att Migrationsverket yttrat sig till 26-åringens fördel.

Det är oklart exakt vilka ömmande skäl som åberopats för att låta våldtäktsmannen stanna i Sverige. Vanliga skäl är stark anknytning, exempelvis att man skaffat barn i Sverige. För eritreaner handlar det ofta om att de säger sig ha deserterat från den eritreanska armén och hävdar att de riskerar dödsstraff om de skickas tillbaka.

Eritrera styrs sedan självständigheten från Etiopien av en kommunistisk diktaturregim som länge hyllades och stöddes av den svenska vänstern.