Foto: Jan Ainali.

Överläkare larmar – patientsäkerheten hotad på Sahlgrenska

Delningar

Nyligen stod det klart att hundratals tjänster försvinner på Sahlgrenska i Göteborg då man tvingas till besparingar. Även ett okänt antal vårdplatser kommer försvinna. Nu larmar de två överläkarna Olof Lekholm och Jan Brun för situationen på universitetssjukhuset.

– Det är en elefant i rummet, som alla ser, men ingen vill göra något åt, säger överläkaren Jan Brun om den ansträngda situationen.

Bristen på vårdplatser och sjuksköterskor hotar enligt Lekholm och Brun patientsäkerheten – i vissa fall så pass att man riskerar dödsfall.

– I förlängningen försämrar det kvaliteten på vården, det finns gott om undersökningar som visar att överbeläggningar och patienter på fel avdelning leder till försämrad vård och lidande för patienter. En konstant brist innebär att vårt uppdrag som platsansvarig läkare blir omöjligt att utföra på ett anständigt sätt, säger överläkaren Jan Brun.

Trots att det just nu är den lugnaste tiden på året, mellan semestrarna och vinterns influensaperiod, har man överbeläggningar på samtliga avdelningar. Enligt Brun lyckas sjukhuset varken med att rekrytera eller behålla kompetent personal samtidigt som unga och oerfarna sköterskor används som kanonmat.

Vidare menar han att ledningen har ”misslyckats kapitalt”.

– Det talas vitt och brett om att Sahlgrenska ska ha vård i världsklass. Men det blir ingen världsklass när sköterskorna jobbar ett år innan de säger upp sig. Och man skall komma ihåg att det på Sahlgrenska i många fall är högspecialiserade avdelningar där det krävs lång erfarenhet för att bli varm i kläderna.

Delningar

Kommentarer förhandsgranskas inte av Samhällsnytt och är inte redaktionellt material. Du är själv juridiskt ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Klicka här för att läsa våra kommentarsregler.

92 KOMMENTARER

 1. Men, gamla svenskar tar ju bara onödig plats, och är säkert i många fall även ”rasister”. Så det är bättre om de dör ut. Så används platserna till den nya adeln som har kommit. Och våra politiker och journalister är överlyckliga över prioriteringen.

 2. Världens högsta skatter och ändå alarmerande brist på vårdplatser och poliser långt under EU genomsnittet,vart går pengarna ?,varenda människa med iq över sitt skonummer vet svaret.

  • Lite som i det forna östblocket under kommunisttiden. Alla dåliga nyheter sopas under mattan och allt blev bara bättre och bättre om du lyssnade på nyheterna.

 3. helt normalt med bristande infrastruktur i u-länder.
  att vården är kaotisk i u-länder är normalt.
  kalla det utmaning…….som ni brukar.

 4. Se där ja – Ytterligare en ”elefant i rummet”!
  Börjar bli många ”elefanter i rummet” både här och där!
  Håller mig kärnfrisk vilket tycks vara en stor fördel för att överleva i landet med ”världens bästa sjukvård”, allt enligt minister ”Klarabella cow”!

  • Ja, jag vågar inte äta onyttigt och är försiktig så jag inte faller och skara mig, skulle inte finnas någon vårdplats för mig på ett svenskt sjukhus.

 5. Till den offentliga sjukvården går jag enbart om jag måste som exempel för att få en remiss till privat vård.
  Samma kostnad, i stort sett inga väntetider och bra vård.

 6. Jeg aner ikke hvordan det er i Sverige, men da jeg for noen år siden endelig hadde fått en overmoden henvisning til undersøkelse ved en spesialavdeling, var venterommet fullt av kullsvarte afrikanere. Helsa til innfødte, middelaldrende nordmenn kommer i siste rekke. Vi som betaler, kommer sist. Stakkars afrikanere som foretrekker å bruke pengene på korrupsjon hjemme hos seg selv. Selvsagt må de komme først i køen!

 7. Har dom här läkarna inte röstat på typ SD eller något annat parti som vill landet väl,så ska dom bara gilla läget,7K har tydligt markerat vad dom vill,och inte är det till det bättre inom vård och omsorg.

 8. Jaha så pengarna är slut nu så de inte har råd att hålla igång sjukhusen men ladorna är ju fulla enligt Magda.Någon som ljuger?

 9. förfallet börjar visa sej överallt nu och detta är bara början,,
  kommun och landsting är bankrutt skattehöjningar är att vänta, det blir så här när de investerar i fel ände,, sveriges enorma befolkningstillväxt skall givetvis finansieras med svenssons skatter hänsynslöst, ekvationen går inte ihop när det bjuds på svensk välfärd till utlänningar som inte bidragit med en krona,, detta är bara början vänta tills det knakar i fogarna på riktigt när lågkonjukturen rullar in, vi lever på belåning idag vad skall vi leva av imorgon, statsskulden är fortfarande skyhög inför kommande lågkonjuktur..
  tipping point är redan nådd nu bär det iväg utför med rasande fart, det enda positiva är att detta kommer ut tillsammans med mycket annat vi kommer bli varsle om före ev extraval..
  total överbelastning inom samtliga sektorer, bristen på vårdpersonal är inget jämfört med konsekvenserna av lärare/polis i framtiden.
  10K poliser fram till 2024? det förslår inget då befolkningsökningen ökat ännu mer med hjälp av svenska barnbidrag till redan stora familjer,, underskottet av polis kommer öka till trots,, vi hinner helt enkelt inte få fram de resurser som behövs inom vård skola och polisväsen för att inte prata om all övrig service,, än mindre bygga de bostäder/skolor/sjukhus som ev behövs.
  byggandet är på dekis trots behov, är det brist på pengar eller börjar byggherrarna förstå att kommun/stat inte längre är en garant för intäckter ??

 10. Nu börjar välfärdssystemen krackelera det som SD hela tiden har varnat för men som bara har bortförklarats som överdrift och populism. Men det är en självklarhet att när för många ska dela på en minskande kaka så kan det bara gå åt skogen.

 11. Varenda sköterska som sagt upp sig hade kunnat berätta varför…varför är alla som jobbar nära kaoset kring ”nysvenskarna” så tysta?

 12. När man analyserar Sveriges framtid, så ser man samma problem precis över allt, krakelerade system.
  Kan det vara så att regeringsbildningen egentligen är ett skådespel, kanske är det så att alla partierna sitter med talmanen och säger, Nej, vi vill inte bilda regering, för vi har insett att SD hade rätt och nästa mandatperiod kommer allt upp till ytan.
  Talmanen säger då, hur skall vi kommunicera ut det här, ni får låtsas att vi försöker bilda regering, men tack vara låsningen till SD så kan vi fortsätta skådespelet ett tag till illa fall.
  Men så kan det inte vara, det inser jag, för 7klöverns politiker har ingen förmåga att se framtiden, det är bara SD som kan lägga ihop beslut och verkan, och därmed förstå verkligheten.

 13. En lösning som prövas i samhället i dag, är om man har rätt värdegrund.
  Har man inte det, är man automatiskt icke medborgare, med mänskliga rättigheter och behöver inte respekteras i det Svenska samhället.
  Så en blankett att fylla i, på sjukhusen, så kan man sortera bort de som inte har den rätta värdegrunden, och därmed inte får ta del av samhällets förmåner, likt SD:s utfrysning i det politiska livet, baserat på lögner.
  Eller kanske ännu enklare, inga vita män på våra sjukhus!!

 14. Vänsterpartiet, Miljöpartiet och Feministiskt initiativ har beslutat att bilda ett eget block i Göteborgs kommun. Det kommer alltså att ordna sig.

  • Antifeministen svarar: Vi skyddar hellre utländska brottslingar utomlands, än våra egna skötsamma personer i vårt eget land.
   Det är alltså illa..

 15. Sverige kan numera betecknas som en enda stor kuliss. Allt ska vara ”världsklass” men skrapar man bara lite på ytan så är det tomt.

 16. Sverige har en sjukvård sämre än bottennivån i Europa, långa väntetider, underbemanning och en inkompetent och vårdslös personal.

 17. Något som kostar sådana enorma belopp att all välfärd hela tiden successivt måste dras ned på!
  Undrar vad det kan vara?
  Jag tycker att Löfven gott kan ta lite av de stora vinsterna vi gör på att vara en humanitär stormakt! Det kommer göra stor skillnad!
  Eller kanske Kristersson som anser att Sverige på det stora hela, fungerar bra! Kan lösa småproblem som detta?
  Gissningsvis är lösningen att vi har på tok för liten migration? Fördubblad migration av högutbildade ett par år så är problemen lösta?

  Haha vi är så körda….

 18. Varför ser det ut så på ett Universitetssjukhus i Sveriges andra stad år 2018? Befolkningsökning och ekonomin går ju enligt de styrande som tåget.
  Vi låg redan för några år sedan i bottenskiktet vad gäller antalet vårdplatser, tom länder som Azerbajdzjan, Armenien, Etiopien, Kazakstan, Libyen, Mongoliet och Turkmenistan, hade då fler vårdplatser per 1000 invånare än oss.
  Vad är det som gör att de högt beskattade människorna i Sverige inte ges rätt att få vård på ett sjukhus?

  https://unv.is/expressen.se/nyheter/sverige-har-farre-sjukbaddar-an-etiopien

 19. Det är ingen ”brist” på platser eller sjuksköterskor.

  Det är ett extremt överskott på patienter. Problemet löses med två ord:
  Nej. Ut.

 20. År 1970 fanns det 7000 läkare i Sverige, 30 000 sjuksköterskor.
  Inga väntetider på akuten, gott om platser för sjuka.
  Nu finns det över 40 000 läkare minst 200 000 sjuksköterskor,
  och brist på sängplatser och inte minst mjölkkon vårdcentraler
  vår tds största bluff. Nya Karolinska inte att förglömma.

  • Asylinvandrarna och gymnasieinvandrarna måste ju ha vård, och både läkare och sköterskor sitter kanske och fyller i formulär för alla utredningar.

  • 1970 fanns en befolkning av hårt arbetande hederligt folk, både invandrade finnar och svenskar i huvudsak.
   Det går inte på något sätt att jämföra med i dag.

   • Sverige har alltid haft immigration. På 70 talet skrev journalister, för det fanns fortfarande sådana då, ”Dom kom på lördag, skaffade bostad på söndag, och stod på jobbet kl 8 på måndag”. Det var skillnad.

 21. Se neste gang du er på sykehus eller hos legen hvem som frekventerer i korridorene. Husk at i MENA land og andre afrikanske land gir det status å ha vært hos legen. Dermed går de dit så ofte som mulig. Hva koster det oss?

 22. Samhällskontraktet finns inte längre det blir allt mer tydligt. Det är inte invandrarnas fel det är politikernas fel. Pengar tas från de flesta områden för att täcka kostnadsökningarna för invandringen.

  Det kommer att bli värre. Just nu har vi högkonjunktur när räntorna stiger och lågkonjunkturen kommer bostadsmarknaden att fullständigt krascha. Priserna sjunker och många tvingas lämna sina hus, bostadsrätter och hyresrätter. Det är så det alltid har varit. Denna gång blir 90-tslskrisen som en västanfläkt mot det som lurar runt hörnet.

  När allt fler kommuner nu tvingas betala själva för kostnaden för invandrarna kommer även kommunerna att beska samman.

  • Så tänker även jag. Kan inte förstå att politiker spelar rysk roulette med våra liv och framtiden för våra efterkommande.

 23. Det enda som fattas är att överläkare som påpekar det uppenbara fängslas och torteras till döds. Det är bara det, och sen är Sovjets själ helt återuppstånden i Sverige.

  • ”FARA FÖR PATIENTSÄKERHETEN” ÄR BARA ETT UTTRYCK, ETT
   PSEUDOUTTRYCK SOM ÄR SÅ BRETT OCH DIFFUST ATT DET BETYDER ALLT –
   inklusive att patienter dör dagligen på sjukhuset. Jag har sett det
   flera gånger under mina 40 år som läkare varav hälften på sjukhus.

   Uttrycket
   kan ju aldrig vara fel – det är ju alltid sant – eller hur? Det
   föreligger nämligen ALLTID fara för patientsäkerheten. Vi måste genast
   sluta använde det i media ty det lägger bara ut dimridåer – typiskt
   uttryck från PR-byråer och skrupelfria byråkrater på sjukhusen.

   • Det är ett typiskt fenomen. Genom att säga att patientsäkerheten är hotad, antyder man att det finns en god, vattentät patientsäkerhet, men att man nu måste se upp lite.

    Men det är ju inte så det ser ut, alls.

    • Precis, tack för svar. Sjukvårdsindustrin är invaderad av bildirektörer och info-killar som håller erfarna och krävande läkare med moral borta från beslutspostionerna. Det är ju faktiskt bara vi läkare som har kompetens att se alla småfel som sker – de stora felen ser vem som helst med lite medicinsk kunskap.

 24. Har man besökt ett sjukhus i någon av storstäderna så begriper man varför det plötsligt saknas resurser inom sjukvården – afrikaner och araber överallt!

 25. Vad är det som händer i vår stad??
  Det nya vänsterblocket V.MP.Fi tillsammans med Moderaterna!!!! Har M blivit helt tokiga.
  Är det någon som tror att dessa kan göra något för att rädda Sahlgrenska???
  Ännu mer skattemedel kommer att gå till invällarna som allt mer tar för sig av staden på bekostnad av våra svenska medborgare.
  Snart dags att flytta.

  • Skulle inte förvåna mej.

   När jag var på besök på en avdelning på ett sjukhus i Skåne så visade sej vid rundvandring att man hade gjort om 4 salar till mix-salar, där låg olika kön och åldrar samt sjukdom/skador med en j*vla TV på konstant som förde oväsen för de flesta,men det räckte att en ville se på tv:n så fick de andra finna sej ( är man inte frisk nog att gå till /sitta i dagrummet så ska man fan inte ha tv på en sal där flera ligger heller)

   Nåja, samma avdelning hade gjort om förrådsrum till enmanssal för islamtroende patienter då de inte delar sal med andra ”orena hundar”
   Snacka om att pissa på sitt eget folk trots att religion INTE står över svensk lag och förordning.

   Undrar hur många fler sjukhusavdelningar som infört samma förmån för de islamtroende?

   • Jag förstår inte varför alla lägger sig platt för muslimer och deras krav det måste finnas en orsak och det är HOT tror jag.

    Den tors 8 nov. 2018 kl 10:45 skrev Disqus :

  • Spelar ingen roll vilket 7 klöverparti de röstade på eller om de röstade på SD, i just denna sakfråga med sjukvård /sjukförsäkringen!
   De enda av dem som inte vill bedriva hetsjakt på sjuka/skadade människor var och är vänsterpartiet ,men vem fasen vill rösta på ett kommunistparti?

 26. Och än värre blir det med Kristensson vid rodret när det gäller sjukvårds/sjukförsäkringsfrågor. När han väl sitter vid makten har han öppet lovat att starta utrensningarna mot sjuka igen samt ge sej på de som redan har sin sjukersättning i land pga av sjukdomar/skador.

  Detta kommer i sig att vara en del av att vården blir än mer överbelastad pga av Kristenssons hetsjakt på sjuka/skadade människor som inte kan försvara sej emot hans utrensningar…Denna grupp utsatta människor kommer således att belasta sjukvården än mer pga av sådan politik-de blir inte friskare för att hyenor som Kristensson slår dem i plånboken!

  Hans liksom Reinfeldts metoder för tankarna till uttrycket ”arbeit macht frei” – SKRÄMMANDE !

LÄMNA ETT SVAR