pågen

Foto: News Oresund, CC BY 2.0

Inrikes

Pågens vd rasar över rödgröna elpriser – kan sänka företaget

Publicerad 8/18/2022
Annons

Inför hösten och vintern råder stor oro bland svenska matproducenter för hur elpriserna kommer att fortsätta skena. På brödjätten Pågen kallar vd:n situationen för ”horribel”.

Med skenande elpriser mitt i sommaren stiger nu oron inför kommande vinter om hur tillgången på el och priserna kommer att utvecklas.

LÄS ÄVEN: Brödjätte vill expandera – stoppas av elbrist: ”Strömbrist är något man hör talas om i u-länder”

– Jag har aldrig varit med om sån oro som vi ser idag från mina medlemsföretag, man är väldigt orolig och man ser heller inte någon ände på det här problemet utan det fortsätter och det här verkar inte mattas av utan snarare accelerera i fel riktning, säger branschorganisationen Livsmedelsföretagens vd Björn Hellman.

Femdubblade kostnader

På brödjätten Pågen har företagets kostnader för energiförsörjningen femdubblats sedan i höstas och enligt vd Anders Carlsson Jerndal slår de ökade elpriserna igenom på företagets lönsamhet och tvingar dem att höja priserna.

– Det är helt horribelt att det här kan ske i ett välutvecklat land som Sverige, säger Anders Carlsson Jerndal till statsradion.

LÄS ÄVEN: Elkrisen: Brödjätte höjer priserna

Det slår också mot företagets konkurrenskraft, i synnerhet på exportmarknaden, och kan resultera i uppsägningar av personal.

Andreas Nilsson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
1057Ökad russofobi i spåren av Ukrainakriget – ortodoxa kristna nekas handla
Annons