PT2

Sanofi Pasteur / Flickr cc

Utrikes

Pakistan mörkade utbrott av extremt smittsam polio

Publicerad 11/9/2019
Annons

Pakistanska tjänstemän anklagas för att ha mörkat ett utbrott av den extremt smittsamma polio typ 2 (P2), samt för att ha planerat ett hemligt vaccinationsprogram för att i tysthet begränsa spridningen.

Polio finns i tre olika poliostammar, P1, P2 och P3, varav P2 är den mest smittsamma och elakartade i sin påverkan på den infekterade.

Brittiska The Guardian rapporterar att minst 12 barn hittills smittats av P2, en form av viruset som främst drabbar barn under 5 år och orsakar förlamning. P2-stammen har tidigare utrotats från Pakistan och det nya utbrottet sägs ha mörkats av högt uppsatta tjänstemän.

Babar Bin Atta, var fram till för en månad sedan utsedd av premiärministern att leda utrotandet av polio i landet men har nu avsatts och utreds för korruption.

Får bistånd

Pakistan åtnjuter bistånd på många miljoner kronor från ett flertal länder och organisationer, i syfte att utrota viruset. Pakistan var, tillsammans med Etiopien, de första länderna att ta emot bistånd från Sverige. Något som pågått i nära 70 år, sedan 1952.

De nya fallen, som samtliga ska ha lett till förlamning, har upptäckts i Diamer-distriktet med undantag för ett fall som upptäcktes i huvudstaden Islamabad. Enligt pakistansk lag måste varje nytt fall av polio registreras hos regeringen, som sedan varnar internationella hälsoorganisationer.

”För att dölja sin vårdslöshet och dåliga prestationer, valde Babar Bin Atta att inte avslöja fallen för någon”, berättar en anonym källa till tidningen.

Fruktansvärd vanskötsel

Återuppkomsten av P2 är inte bara ett stort bakslag i kampen mot polio, enligt insatta i Pakistans antipolioprogram visar det också med all tydlighet vilken ”fruktansvärd vanskötsel” Bin Atta låtit arbetet lida under.

I världen idag är det bara i Afghanistan och Pakistan som polio fortfarande är endemisk, det vill säga att spridningen inom länderna fortsätter. P2 förklarades officiellt utrotad ur Pakistan 2014, vilket sågs som en viktig milstolpe i kampen mot viruset.

Det nya utbrottet misstänks ha orsakats av felaktig hantering av vacciner, vilka innehåller levande virus vars syfte är att skapa immunitet.

Sedan P2 eliminerades från Pakistan borde alla P2-vaccin ha samlats in från sjukhus och kliniker, för att inte längre användas. Det verkar dock som om ett P2-vaccin använts av misstag och att ett barn, istället för att bli immun, blev en bärare av sjukdomen. Tester tagna på de nya fallen uppges visa att samtliga barn smittats och drabbats av förlamning.

”Någonstans har någon felaktigt använt detta vaccin och på grund av detta slarv har viruset kommit tillbaka och våra barn smittas åter igen av P2”, säger källan.

Hemlig vaccinationskampanj

Istället för att officiellt gå ut med nyheten att P2 återigen blossat upp, startas en hemlig vaccinationskampanj i Rawalpindi och omgivande städer i ett försök att begränsa spridningen. Inte ens de som administrerar vaccinet uppges veta om att det är P2 det gäller utan tror att de vaccinerar för P1 och P3, något som nu kritiseras.

”Detta P2-utbrott kan bara stoppas med en vaccinationskampanj av hög kvalitet. Hur kan du garantera en kvalitetskampanj om du genomför den i hemlighet utan varken medvetenhet eller ansvar? Om något går fel och P2 sprider sig över hela landet, vem tar då ansvar? Kommer de att fortsätta med fler lögner för att dölja sina misstag och sätta ännu fler barn i riskzonen?”, frågar The Guardians källa.

Sedan artikeln publicerats har Pakistans hälsominister Zafar Mirza på Twitter hävdat att ”absolut ingen mörkläggning” pågått från regeringens sida. Med tanke på att detta påstående kommer först efter The Guardians artikel, har regeringens svar möts med skepsis i sociala medier.

”Alarmerande ökning”

Något som starkt talar för att det trots allt rört sig om en mörkläggning är att för att den smittade ska drabbas av förlamning måste offret ha burit på P2-viruset i minst 12 månader.

WHO:s globala utrotningsprogram har satt 2020 som mål att göra världen fri från polio. Sedan 2018 har det dock varit en ”alarmerande” ökning av polio i Pakistan, med 77 officiella fall hittills i år.

En anledning till att viruset fortsätter spridas är att det finns ett motstånd mot vaccinering inom vissa islamistiska grupper. Motståndet växte efter att det blivit känt att CIA använt sig av en påhittad vaccinationskampanj i underrättelsearbetet för att lokalisera Usama bin Ladin, som levde gömd i Pakistan.

Läkare och annan personal som arbetar med vaccinering mot polio har flera gånger attackerats av islamister, ofta med dödlig utgång.

Almgren
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
782Polismästarens uppmaning till svenskarna: Bilda medborgargarden
Annons