Efter det blodigaste terrordådet i Israel på lång tid, där flera personer dödades då en terrorist öppnade eld vid en synagoga i Jerusalem på fredagen, firades det rejält bland palestinier på Västbanken och Gaza.

Den 21-årige terroristen, identifierad som Alqam Khayri, anlände till synagogan Ateret Avraham vid 20-tiden och öppnade eld mot människor som gick i närheten. Han försökte sedan fly från platsen i en bil och sköt i riktning mot israeliska poliser, som sköt tillbaka och dödade honom.

Sju personer dödades och tre skadades.

LÄS ÄVEN: SD vill återkalla erkännandet av Palestina – får nej av M

Enligt en av personerna som befann sig i närheten vid attacken tog det lång tid för polisen att komma till platsen eftersom man först trodde att skotten avlossades i luften, något som ofta händer i närliggande kvarter i östra Jerusalem.

Israelisk militär arresterade terroristens föräldrar och omringade hans hus i östra Jerusalem bara timmar efter attacken.

– Detta var en av de värsta attackerna vi har upplevt de senaste åren, våra hjärtan går ut till familjerna till de sårade och döda. Vi har bedömt situationen och beslutat om några omedelbara åtgärder, vi kommer att agera beslutsamt och lugnt, sa premiärminister Benjamin Netanyahu under ett besök i Jerusalem timmar efter attacken.

LÄS ÄVEN: Terrordåd vid busstation i Jerusalem – 18 skadade

– Jag uppmanar medborgarna att inte ta lagen i egna händer, för det har vi en armé och polis som tar emot instruktioner från kabinettet.

Fördömanden och kondoleanser utfärdades från hela världen, bland från USA:s president Joe Biden, Ukrainas president Volodymyr Zelensky och andra statschefer.

Firades med godsaker

Firande med bland annat fyrverkerier och vapen som sköts i luften genomfördes i Gaza och andra palestinska områden på Västbanken. Godsaker delades ut och bilar körde omkring och tutade i upphetsningen. Från moskéhögtalare skanderades ”Allahu akbar!”.

Terrordådet hyllades också av Hamas talesman Hazem Qassem som sa att det bevisade att ”motståndsrörelsen vet hur man hittar rätt svar” på israeliska ”brott”.

LÄS ÄVEN: Regeringen halverar biståndet till Palestina