Ett palestinskt föräldrapar bosatta i Göteborg misstänks ha gift bort sin 14-åriga dotter. Flickan är försvunnen sedan hon av de sociala myndigheterna tilläts återvända till föräldrarna efter en LVU-placering. Polisen tror att hon förts ut ur Sverige till ’Palestina’ och tvingats ingå äktenskap där.

Polisanmälan gjordes redan i höstas men först nu har polisen inlett en utredning. Att det gått så lång tid mellan anmälan och utredningsstart uppger åklagare Peter Larsson som leder förundersökningen beror på att det inte är lätt att utreda ett brott när alla inblandade har lämnat landet.

Den 45-årige pappan greps och anhölls den 23 juni efter att ha återvänt till Sverige och begärdes på onsdagen häktad. Mamman har ännu inte anträffats.

En rad personer i området Askim-Frölunda-Högsbo där familjen varit bosatt förhörs nu i hopp om att det ska leda utredningsarbetet framåt.

Utrikesdepartementet är enligt polisen inkopplat i ärendet men vill med hänvisning till ”konsulär sekretess” inte kommentera fallet. Inte heller ansvariga för att låta den omhändertagna flickan flytta tillbaka till föräldrarna vill kommentera ärendet. Även där hänvisar områdeschefen för Individ- och familjeomsorg, Åsa Etéus till sekretess.

Den anhållne pappan nekar enligt sin advokat till anklagelserna. Häktningsförhandling ska hållas någon av de närmaste dagarna.