Dansk-svenske politikern Rasmus Paludan fick under onsdagen sin hemsida ”Frihedens stemme” avstängd på order från dansk polis. Det berättar han i mejl till Samnytt.

Anledningen är att Paludan publicerat en anonymiserad stämningsansökan gällande den så kallade Korsörsmannen – danske Philip Westh – som åtalas för bland annat mord, människorov och våldtäkt där offren är tre unga flickor.

Samnytt skrev om den 33-årige seriesexförbrytaren i april förra året i samband med att han kidnappat en 13-årig flicka. Sedan dess har han knutits till ytterligare sexöverfall; våldtäkt och mord på 17-åriga Emilie Meng 2016 samt ett kidnappningsförsök mot en 15-årig flicka 2022.

Fallet har chockat hela Danmark, och danska medier har beordrats hemlighålla den åtalades identitet. Wesths identitet blev ändå tidigt känd då hans anhöriga valde att offentliggöra den.

LÄS MER: Danska Filippa, 13, kidnappades och våldtogs

”Polisen läser inte strafflagen särskilt väl”

När Paludan publicerade åtalet anonymiserade han alla inblandade. Dansk polis ansåg trots det att han agerat brottsligt genom att ”obefogat sprida vidare uppgifter eller bilder rörande annans privata omständigheter”.

Polisen på Sydsjälland och Lolland-Falster, som förundersöker fallet med den 33-årige sexförbrytaren, kontaktade det webbhotell Paludan anlitar och beordrade att Frihedens stemme skulle stängas. Under torsdagen är sajten emellertid igång igen sedan den artikel saken gäller raderats.

Paludan säger i en kommentar att ”polisen läser inte strafflagen särskilt väl”, och menar att publicerandet av ett allmänt åtal inte kan anses utgöra ”uppgift rörande annans privata omständigheter”. Den lagtext dansk polis hänvisar till omfattar även integritetskränkande bilder, men Paludan har inte publicerat några bilder.

Rasmus Paludan har formellt delgivits misstanke om brott och riskerar om han döms böter eller upp till sex månaders fängelse för sin påstått olagliga artikel.