En 13-årig dansk flicka försvann under helgen på landsbygden knappt tio mil väster om Köpenhamn. Efter en intensiv polisjakt återfanns hon vid liv dagen därpå, och nu har en 32-årig dansk man häktats för att ha kidnappat och våldtagit flickan.

Det är under förmiddagen i lördags som 13-åriga Filippa ger sig ut med cykeln för att dela ut tidningar i och runt den lilla byn Kirkerup på Själland. Socknen, en typisk dansk landsbygdsidyll mindre än tio mil från Köpenhamn, har bara några hundra invånare.

Vid halv tolv-tiden ringer Filippa till sin mamma och berättar att hon är klar med turen och är på väg hem. Men Filippa kommer aldrig hem, föräldrarna ger sig ut för att leta och hittar hennes cykel och väska längs vägen nära hemmet. Polisen larmas och Missing people kopplas in. På kort tid engageras hela Danmark i fallet med flickan som försvunnit mitt på ljusa dagen.

Faksimil/Google maps

Filippa funnen vid liv

Poliser, ett tjugotal hundar och ett stort antal människor deltar i letandet efter den försvunna flickan. Under söndagen spärrar polisen av en fastighet söder om Kirkerup. Vid tretiden på eftermiddagen kallas till pressträff, och polisen meddelar att försvinnandet utreds som ett brott. Många, inklusive flickans mamma, befarar det värsta.

– För bara några minuter sedan meddelade vi Filippas föräldrar att vi hittat henne vid liv. Vi har gripit en 32-årig man, inleder polisintendent Kim Kliver pressträffen som överraskar de flesta.

”27 timmars mardröm är över och min älskade Filippa är hemma”, kommenterar mamman på Facebook.

Dansk man häktad

Under måndagen häktas 32-åringen, Philip Westh, på sannolika skäl misstänkt för att ha frihetsberövat och våldtagit alternativt utsatt Filippa för annat sexuellt övergrepp. Enligt häktningsbeslutet genomfördes övergreppen med våld eller hot om våld. Försvarsadvokaten uppger att den häktade gjort viss erkännanden. Vad han erkänt är emellertid hemligstämplat.

Polisen meddelar att ytterligare två personer som gripits misstänkta för inblandning i bortförandet av Filippa släppts på fri fot. ”Det finns inte något i polisens utredning som tyder på att de har något med Filippas försvinnande att göra”, skriver polisen på Facebook.

Philip Westh. Foto: Facebook

Flickan uppges först ha förts till Sorö, en kvarts bilkörning från Kirkerup, och därefter till Korsör på Själlands västkust. Enligt sin Facebookprofil köpte Philip Westh ett hus i samma kommun som Korsör för två år sedan.

Philip Westh och flickan återfinns på adressen i Korsör klockan 14:48 under söndagen, endast tolv minuter innan den tid polisen utlyst sin pressträff.