Den dansk-svenske partiledaren Rasmus Paludan berättar för Samnytt att han har ansökt om tillstånd hos Polismyndigheten för att anordna en ”rita Muhammed-dag” i Rosengårds centrum. Paludan kallar sitt arrangemang för ett ”pedagogiskt instrument” där han ska lära muslimer om yttrandefrihet.

Samnytt kunde som första media i augusti förra året rapportera hur Paludan och hans islamkritiska parti Stram Kurs planerade och senare även utförde både koranbränning och koranfotboll i Malmö.

LÄS ÄVEN: Här brinner Koranen i Rosengård – Rasmus Paludans parti trotsar indraget tillstånd

Polisen hade försökt att stoppa händeslerna i förväg genom att dra in tillstånd och hänvisa till att man inte kan hantera den muslimska hotbilden.

Nu meddelar Paludan att han som nybliven svensk medborgare kommer att besöka Rosengård den 20 maj kl 19-21 för att hålla i evenemanget ”Rita Muhammed” på Dicksons väg 14.

I ansökan till polisen om tillstånd för att anordna teckningsdagen skriver Paludan att alla är välkomna att delta för att teckna ”den falska profeten” Muhammed.

Paludan: Somliga Rosengårdsbor förstår inte yttrandefrihet

På måndagen pratade Samnytt med Paludan för att höra varför han vill anordna en teckna Muhammed-dag i Sverige men även vilka reaktioner han förväntar sig. Paludan berättar att partiet har anordnat evenemanget i 10 danska städer förra året men att man nu även vill utvidga till Sverige.

– Vi har erfarenhet att det finns somliga personer i Rosengård som har problem med att förstå vad yttrandefrihet betyder. Så det är också ett sorts pedagogiskt instrument kan man säga.

Hur har reaktionerna varit när ni har anordnat det här i Danmark?

– De som gillar den pedofila mördaren Muhammed blir ganska arga. Därför att i deras dumma religion får man inte teckna Muhammed och de blir mycket arga om man tecknar Muhammed som en gris eller hund. I Danmark tycker vi att gris och hund är utmärkta djur så vi har inget problem med det – men dessa gillar uppenbarligen inte det.

Polisen drog i sista stund tillbaka demonstrationstillståndet i Malmö förra året. Hur ser du på möjligheten att nu få anordna en teckningsdag?

– Vi vet att bränna koranen i Sverige är lagligt. Man får göra det, precis som man får teckna vad man vill. Det här är bara en teckning på dum religiös person och vi har inte någon hädelselag i Sverige så man får kritisera och löjliggöra islam. Svensk polis har skyldighet att skydda yttrandefriheten och de måste polisen göra den 20 maj i Rosengård.

Ifall polisen nekar demonstrationstillståndet kommer han att överklaga beslutet. I samband med fjolårets teckningsdag i Danmark avbildades Muhammed både som hund, gris och pedofil.

LÄS ÄVEN: Islamkritiska demonstrationer förbjuds i hela Skåne – polisen kan inte hantera muslimska hotbilden