I förra veckan skulle den danske partiledaren Rasmus Paludan besöka Sverige men Polismyndigheten nekade honom demonstrationstillstånd i hela Skåne och meddelade även inreseförbud. Men Paludan, vars far är svensk, ger inte upp kampen om att få besöka Sverige och hålla demonstration. Partiledaren anser att han är svensk och har därför besökt Sveriges ambassad i Köpenhamn för att möjliggöra en passansökan. Vidare meddelar Paludan till Samhällsnytt att Rinkeby i Stockholm nu står näst på tur för ett besök.

Samhällsnytt följde det danska partiet Stram Kurs på plats i Malmö där vi exklusivt bevakade när partiet fullföljde sin utlovade koranbränning i invandrartäta området Rosengård. Senare samma dag var det planerat att partiledare Rasmus Paludan skulle gå en promenad genom Malmö och även hålla avtalade intervjuer med journalister vid Stortorget. Men så blev det inte, dansk-svensken Paludan fick istället ett inreseförbud de närmaste två åren.

LÄS ÄVEN: Paludan utlovar ny manifestation i Rosengård: ”Koranen ska brinna tills de förstår hur man beter sig”

Med anledning av de nekade tillstånden för hela Skåne avser Stram Kurs att följa upp förra veckans försök med ytterligare ett besök i Sverige. Paludan berättar att hans parti kommer att engagera sig djupare i rådande utveckling i Sverige eftersom man känner lojalitet med det svenska folket. Han motiverar även sitt engagemang för situationen i grannlandet med att utvecklingen i Sverige kan komma att bli ett hot mot Danmark längre fram.

Koranen ska brinna i Rinkeby

Redan nästa vecka, den 12 september, har partiet planerat ett återbesök i Sverige för att hålla demonstration mot islam. Den här gången är det invandrartäta och så kallade särskilt utsatta området Rinkeby i nordvästra Storstockholm som får besök under vilket även ett exemplar av Koranen ska brännas. Redan i en tidigare intervju med Samhällsnytt lovade Paludan i en kommentar till upploppen i Rosengård att fler Koraner ska brinna i landet.

– Jag tänker bara eftersom vi inte fick bränna en Koran på Stortorget och eftersom det verkar som att många som bor i Rosengård inte har lärt sig hur man beter sig i ett civiliserat västligt samhälle så får vi ju bränna koraner i Rosengård tills de förstår det, sa Paludan till Samhällsnytt.

Söker svenskt medborgarskap

De senaste dagarna har Paludan publicerat inlägg i sociala medier där han skriver att han bedömer sig vara svensk medborgare. Detta eftersom att hans far är svensk, att hans föräldrar har varit gifta och att han själv har varit folkbokförd i Sverige både som barn men också i vuxen ålder.

Med anledning av detta besökte Paludan Sveriges ambassad i Köpenhamn och bad om en medborgarskapsutredning som han har förhoppning om ska resultera i ett svenskt pass. På onsdagen medverkade Paludan i den svenska podcasten Ingrid och Maria i vilken han utvecklar sin koppling till Sverige och möjligheten för honom att erhålla ett svensk pass. Samtidigt är han orolig för att den svenska staten kommer försöka hitta anledningar att inte ge honom detta.

– De kommer nog leta ganska noga efter ett skäl att hänvda att jag inte är svensk medborgare. Men om de har någon respekt för lagen då måste konklusionen vara att jag är svensk medborgare, säger Paludan till Ingrid och Maria.

Koran brändes i Rosengård

Nedan kan den video ses som Samhällsnytt filmade i Rosengård i samband med att Stram kurs partifunktionärer tände eld på ett exemplar av Koranen. Videoklippet har det senaste dygnen gått viralt med över 350 000 visningar och har upprört många muslimer i Sverige som anser att det är en krigsförklaring som rättfärdigar vandalisering i samhället och våld mot poliser.

https://www.youtube.com/watch?v=zBpnm3DCE8w&feature=emb_title

LÄS ÄVEN: Paludan om att vara ’ett allvarligt hot mot Sveriges säkerhet’ – ”Polisen och regeringen är rädda för att bli avslöjade”

authorimage