Paludan 499
Inrikes

Paludan svarar kommunerna som kräver förbud mot islamkritik

Publicerad 4/19/2022
Annons

Efter helgens korankravaller runt om i landet kräver nu Linköpings och Norrköpings kommuner att polisen inskränker de grundlagsskyddade rättigheterna för dansk-svenske politikern Rasmus Paludan. Kommunerna skriver i ett brev till Polismyndigheten att man bör neka framtida tillstånd för hans islamkritiska valmöten.
– Polisen kan inte neka. Det är helt omöjligt. Politikerna får skylla sig själva och fixa problem som de har skapat, säger Paludan till Samnytt.

Rasmus Paludan planerar en ny islamkritisk turné i Sverige redan nästa vecka och den här gången vill han besöka Linköping och Norrköping som tidigare inte har varit möjligt. Detta eftersom våldsamma upplopp bröt ut innan han ens hade anlänt till platserna.

LÄS ÄVEN: Morgan Johansson (S) om korankravallerna: ”Paludan är ligist”

På tisdagen höll Norrköpings kommun en pressträff där man lanserade en påtryckningskampanj riktad mot Polismyndigheten. Ledningen i Norrköping men även i Linköping kräver att Paludan nekas demonstrationstillstånd.

– Och framfört vår ståndpunkt att Polismyndigheten under de här omständigheterna inte borde bevilja fler allmänna sammankomster, säger Anna Thörn, kommundirektör i Norrköping.

Paludan till Samnytt: ”Polisen kan inte neka – helt omöjligt”

På tisdagen talade Samnytt med Rasmus Paludan för att höra hur han ser på kommunernas krav och även Vänsterpartiets utspel att demonstrationerna ska hållas ute i skogen.

– De skulle skriva till polisen att myndigheten ska stoppa individerna som förstör bilar och attackerar polisen. Att man stoppar de som gör något kriminellt och inte den som gör något lagligt, säger han och fortsätter:

– Det är fasansfullt att politiker i dessa två kommuner tror att man kan begära att Polismyndigheten nekar lagliga yttranden i en allmän sammankomst. De borde veta att det kan inte Polismyndigheten. De kan visserligen flytta den men de kan inte neka i hela kommunen. Det är helt omöjligt. Vi har det i Sveriges grundlag och så är det.

– Lokalpolitikerna i Linköping och Norrköping borde avgå. De bär ansvar över dessa utsatta områden som är skit. Politikerna får skylla sig själva och fixa problem som de har skapat.

Vänsterpartiets riksdagsledamot Linda Snecker motsätter sig att du får hålla dina valmöten i bostadsområden. Hon anser att dessa möten ska hållas ute i skogen.

– Poängen är att man får välja själv var man vill ha en allmän sammankomst även där folk inte gillar vad man har att säga. Det hon säger går 100 procent emot målet med den här friheten i grundlagen.

LÄS ÄVEN: INTERVJU: Paludan ska väcka svenskarna – ”Det är inte barnsligt – det är allvar”

Simon Kristoffersson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
1042Forskare: Smarta människor vaccinerade sig tidigare än andra
Annons