Munich_Airport_T1_L4_passport_controls (1)

Arkivbild. Foto: Vasyatka1

Utrikes

Passagerare möter AI-lögndetektorer vid EU-flygplatser

Publicerad 11/20/2018
Annons

Passagerare vid vissa europeiska flygplatser kommer snart bli utfrågade av artificiell intelligens-drivna lögndetektorer vid gränskontroller, då EU ska testa teknologin.

Passagerarna kommer få en rad reserelaterade frågor av en virtuell gränskontrollavatar och artificiell intelligens kommer övervaka ansiktet för att se om passageraren ljuger.

Avataren blir mer misstänksam och ändra sin ton i rösten om den tror att en person har ljugit, innan den refererar passageraren till en mänsklig vakt medan de passagerare som tros vara ärliga för passera, rapporterar CNN.

Testas i tre EU-länder
Projektet som är budgeterat till omkring 45 miljoner kronor kallas iBorderCtrl och kommer testas denna månaden vid flygplatser i Ungern, Lettland och Grekland för passagerare som reser från icke-EU-länder. Målet är att minska köerna.

– Den kommer fråga personen om denne namn, ålder och födelsedatum och den kommer ställa frågor om vad syftet med resan är och vem som betalar resan, sa Keeley Crockett vid Manchester Metropolitan University i England, som är involverad i projektet.

Hoppas på hög träffsäkerhet
Teknologin har hittills bara testats på 32 personer men forskarna bakom projektet hoppas på en 85 procentig träffsäkerhet.

Tidigare ansiktsigenkänningsalgoritmer har visat sig ha större felmarginal när de analyserar kvinnor och folk med mörk hy.

– Jag tror inte du kan ha ett 100%-igt träffsäkert system, sa Crocket, men menade att teknologin blir mer träffsäker när de testas på fler passagerare.

Systemet kommer övervakas av mänskliga vakter som kan se resultaten av AI-testarna på varje passagerare.

Endast passagerare som ger sitt medgivande kommer stå inför AI-kontrollen, där formulär för detta kommer finnas tillgängliga på flygplatsen.

Redaktionen
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
1249”Ryssland redo för krig med Nato”
Annons