Den svårt sjuka patienten transporterades till en avdelning för palliativ vård. I en kulvert kolliderade en städmaskin med sängen och patienten föll ur. Då patienten befann sig i ett ”palliativt tillstånd” gjordes ingen närmare undersökning efter olyckan. Kort därpå avled patienten.

Det var i början av juni som incidenten skedde på Sahlgrenska sjukhuset. Enligt lex Maria-anmälan kördes städmaskinen av en van förare. Just denna dag ska den dock ha skenat och varit utom kontroll.

– Det är en tragisk händelse som vi ser väldigt allvarligt på. Maskinen uppges ha skenat och körde sedan in i en vägg. Då har den stannat, säger Patrik Gidmo, områdeschef på regionservice där maskinföraren är anställd, till Göteborgs-Posten.

Lösa tänder

Då patienten ramlade ned på golvet tillkallades ett mobil intensivvårdsteam. Ingen närmare undersökning gjordes av patientens eventuella skador då denne redan befann sig i ett ”palliativt tillstånd”. Det enda som man noterade var att några tänder satt löst efter fallet.

Utöver lex Maria-anmälan har även regionservice inlett en utredning med syftet att ta reda på vad som hänt och dra lärdomar av detta.

Efter att ha undersökts av servicetekniker är städmaskinen åter igen i bruk.

Sahlgrenska har inte kunnat slå fast i vilket utsträckning olyckan bidrog till att patienten dog kort därpå.

authorimage