En vårdtagare i Linköping brännskadades svårt efter att ha duschats i 65 grader hett vatten. Ett par dagar efter händelsen avled personen.

Av en anmälan enligt lex Sarah till Inspektionen för vård och omsorg, IVO, framgår att personal vid ett kommunalt serviceboende placerat vårdtagaren i den heta duschen och sedan vänt ryggen till.

Medarbetare sätter på vattnet och känner på temperaturen och bedömer den som lagom. Därefter ger medarbetaren duschslangen till brukaren för att hen skulle få duscha lite själv (enligt den rutin som man har hos den brukaren). Medarbetare stannar kvar i badrummet med ryggen mot brukaren. Medarbetare hör ett annorlunda ljud ifrån brukare och ser att ena benet rycker.

Direkt då medarbetaren uppmärksammar att vattnet var varmt stängde hen av vattnet, lägger en handduk över brukaren och spolar kallt vatten på handduken. Därefter tillkallas kollega. Brukaren är röd på bröstet, ena armen och på låren.

Ge bort Samnytt PLUS i julklapp! 🎄🎅

Överraska någon med en prenumeration på Samnytt Plus. Den perfekta julklappen för den som värdesätter ocensurerad journalistik.
Ge bort en prenumeration

LÄS ÄVEN: Hälften av personalen i äldreomsorgen talar inte svenska – har lett till livsfara för de gamla

Efter duschen larmade personalen en sjuksköterska som undersökte vårdtagarens brännskadade kropp. I samband med undersökningen uppstod fler blåsor och rodnader på kroppen.

Transporteras med ambulans
Sjuksköterskan rådgjorde med hudmottagningen och akutmottagningen som gjorde bedömningen att vårdtagaren skulle transporteras till sjukhus med ambulans.

På sjukhuset blev vårdtagaren inlagd på avdelningen för brännskador. Men det hjälpte inte – tre dygn senare avled personen.

Vid en utredning har det konstaterats att vattnet var hela 65 grader varmt i duschen. Den höga temperaturen uppges bero på ett fel i fastighetens undercentral.

LÄS ÄVEN: Förlamad vårdtagare glömdes i solen och brännskadades – men ”anhöriga ska inte vara oroliga”