Samtidigt som tandvårdskön på Gotland växer och patienter tvingas söka vård på fastlandet vägrar Folktandvården att återanställa tandhygienisten Bernt Herlitz som sparkades efter att han försökt att stoppa åldersfusket bland migranter. Enligt nuvarande ansvarig chef på Gotland står tidigare beslut fast.
Folktandvården har generellt lägre priser än privata tandläkare men som svensk med normal tandstatus har du små möjligheter att få en tid där – om man inte vill vänta i omkring tre år.
LÄS ÄVEN: Nu tre års kö för en tid hos Folktandvården
Det är effekten av att migranter med dåliga tänder ges förtur och illegala invandrare behöver dessutom bara betala 50 kronor för ett besök i stället för tusenlappar.
LÄS ÄVEN: Urusel tandhälsa hos migrantbarn – skapar långa köer och höga kostnader
Missa inte vårt PLUS-innehåll!
Situationen är så svår för Folktandvården på Gotland att klinikerna i Roma och Slite stängdes på obestämd tid i november. Vidare kan Folktandvården på Gotland inte längre ta emot fler vuxenpatienter och öborna hänvisas att istället ta färjan till fastlandet för att få tandvård.
Detta beror på personalbrist menar Monica Palmö som är verksamhetschef på Folktandvården Gotland. Enligt Plamö är det störst brist på tandläkare, tandhygienister samt även tandsköterskor.
Samtidigt har Folktandvården på Gotland sparkat den erfarne tandhygienisten Bernt Herlitz. Detta efter att han kritiserat Sveriges asylhantering och försökt att stoppa åldersfusk bland migranter genom att som visselblåsare informera Migrationsverket om vad han sett, vilket Samnytt tidigare rapporterat om i flera artiklar.
LÄS ÄVEN: Bernt försökte stoppa åldersfusket – kan förlora sin lägenhet
Samtidigt som Folktandvården söker efter personal för att hantera trycket har den sparkade tandhygienisten Bernt Herlitz inte fått någon förfrågan om att komma tillbaka och är även nekad återanställning.
8 av 10 “flyktingbarn” vuxna
Enligt Herlitz var många så kallade ensamkommande flyktingbarn betydligt äldre än den uppgivna åldern.
– Jag skulle nog uppskatta att upp till 80% av dem var uppenbart vuxna. Det kan man bland annat se på visdomständer som var fullväxta – något som man ser endast hos vuxna människor, sa Bernt Herlitz i en intervju med Samnytt.
I samband med politikerveckan i Almedalen 2016 uppmanade en chef på Migrationsverket att alla myndigheter som misstänkte åldersfusk bland migranter skulle ta kontakt. En tid senare kontaktade Herlitz därför Migrationsverket med sin information och det resulterade i att hans klinikchef sparkade honom.
LÄS ÄVEN: Tandhygienisten Bernt Herlitz inför rätta: ”De har ingen medkänsla”
Enligt Herlitz var det fler inom personalen som misstänkte åldersfusk och pratade om detta i fikarummet – men efter att han sparkades vågade ingen yttra sig om problemen.
“Tidigare beslut är rätt”
Hälso- och sjukvårdsdirektör Marie Loob har berättat för tidningen Epoch Times att situationen på Gotland att det inte är roligt att tvingas hänvisa patienter till fastlandet för att få vård. Men att återanställa Bernt Herlitz kommer inte på frågan för Marie Loob.
LÄS ÄVEN: Tandhygienisten Bernt Herlitz förlorar i Arbetsdomstolen – döms till att betala en halv miljon
– Jag var inte här då, jag var inte alls inblandad i det beslutet. Av olika anledningar slutade han i regionen. Det är ett ärende jag inte vill kommentera, svarade hon Epoch Times om Herlitz och fortsatte:
– Jag lutar mig på att tidigare beslut är rätt.
LÄS ÄVEN: Så här kan man laga tänder gratis – vår reporter provar tandvård för illegala
Kommentarer förhandsgranskas inte av Samnytt och är inte redaktionellt material. Du är själv juridiskt ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet. Klicka här för att läsa våra kommentarsregler.