➤ Den omstridde ex-presidenten  Alberto Fujimori, som sedan 2009 avtjänat ett 25-årigt fängelsestraff för påstådda övergrepp i kampen mot landets kommunistiska gerilla, har blivit benådad. Den sittande presidenten Pedro Pablo Kuczynski benådade honom av hälsoskäl.

Fujimori var Perus president mellan 1990-2000 och är mest känd för att han tog och vann kampen över landets maoistgerilla, som låg bakom en våg av mord och terror i landet.

Terror från vänstergerilla
Vid tiden för Fujimoris presidentskap dominerades landet av maoistgruppen Sendero Luminoso (”Lysande vägen”) och marxist-leninistgruppen Túpac Amaru Revolutionary Movement (MRTA). Bara under 1989 dödade Sendero Luminoso över 100 tjänstemän. En fjärdedel av landets kommun- och distriktsregeringar valde att inte hålla val på grund av ihållande vågor av mord från vänstergerillorna.

Delar av landet var under direkt kontroll av dessa grupper och folk i dessa områden tvingades betala skatt till dem. Under en tolvårsperiod fram till 1992 uppskattas omkring 12 000 människor ha blivit dödade av Sendero Luminoso.

Fick slut på terrorn
I början av 1992 uppstod emellertid ett dödläge i det peruanska parlamentet där APRA och Fredemo-partierna hindrade de reformer som Fujimori ville göra och försvårade samtidigt kampen mot terroristerna. Den 5 april 1992 utförde då Fujimori en kupp där han med militärens stöd stängde ner parlamentet, upphävde grundlagen och rensade ut domarkåren. Kuppen blev populär bland befolkningen och stödet för Fujimori ökade.

Fujimori anses vara den som fick slut på den 15-åriga terrorvågen. Som en del av hans aktioner mot terrorrörelserna gav han militären utökad makt att arrestera misstänkta terrorister och åtala dem vid hemliga militärdomstolar med begränsade rättigheter för de åtalade.

Detta kritiserades för att bryta mot såväl rättsliga principer som mänskliga rättigheter, men Fujimori menade att åtgärderna var motiverade och nödvändiga. Tjänstemän inom rättsväsendet var rädda för att åtala gerillamedlemmarna och hade legitima anledningar att vara oroliga för sin egen och sin familjs säkerhet.

Mot slutet av 1992 var terrorrörelsernas aktivitet på nedgång och ledarna för MRTA och Sendero Luminoso fångades, vilket var en stor politisk framgång för Fujimori.

Ekonomiska reformer
Fujimori vann enkelt valet 1995 för en andra mandatperiod eftersom han då stod på toppen av sin popularitet. Detta efter att ha besegrat gerillan och fått igång ekonomin genom vad som kom att kallas ”fujishock”.

Fujimori tog bort restriktioner på det privata näringslivet, drog ner stort på statliga subventioner, tog bort begränsningarna på växling av utländsk valuta och minskade kraftigt restriktionerna för investeringar, import och kapital. Tullreglerna förenklades kraftigt, minimilönen fyrdubblades omedelbart och en fond för fattiga etablerades. Detta fick samtidigt priserna att stiga kraftigt.

Gick i exil
År 2000 vann Fujimori ytterligare ett val, dock kantat av anklagelser om röstfusk och åtföljt av dagliga demonstrationer. I slutet av år 2000 briserade dessutom en korruptionsskandal som utraderade Fujimoris stöd nästan helt och hållet.

Fujimori utlyste nyval till den 8 april 2001 men lämnade själv landet för Japan i november året innan och faxade därifrån ett dokument i vilket han avsade sig presidentuppdraget.

Vid ett besök i Chile 2005 arresterades han dock och överlämnades till Peru 2007 där han sedan 2009 dömdes till 25 års fängelse för övergrepp som ska ha skett under kampen mot terroriströrelserna.

Efter benådningen har Fujimoris motståndare demonstrerat mot benådningen medan hans supportrar firat utanför sjukhuset där han behandlas.