Den tidigare svenska EU-parlamentarikern Cecilia Wikström petades av sitt parti från EU-vallistan i våras efter att hon vägrade lämna sina styrelseuppdrag, som sågs vara jävigt i förhållande till hennes politikerjobb. Nu är hon en av fem kandidater som nominerats till posten som ny EU-ombudsman, den person som granskar och klandrar EU:s institutioner.

Wikströms omstridda styrelseuppdrag som hon inte ville lämna ger henne extrainkomster på 70 000 i månaden. Nu stöds hennes nominering av fyra svenska partier; Moderaterna, Centerpartiet, Liberalerna och Socialdemokraterna, som enhälligt stödjer Wikström.

LÄS ÄVEN: Nya uppgifter om Wikströms (L) bolagsengagemang: misstänkt nepotism och skattefiffel

EU-ombudsmannens uppdrag är att på eget bevåg eller efter klagomål från enskilda EU-medborgare utreda missförhållanden inom EU: dess institutioner, vilket inkluderar de inom EU-parlamentet.

Vill tidigare ha ”avkylningsperiod”

När hon var EU-parlamentariker ville Cecilia Wikström ha ett krav på en så kallad en avkylningsperiod på tre år för ledamöter innan de tillåts kandidera till posten som EU-ombudsman. Men nu, när det gäller henne själv, säger hon att en sån regel vore diskriminerande.

LÄS ÄVEN: EU-parlamentarikern Cecilia Wikström (L) dubblar sin lön med tvivelaktigt upplägg

Cecilia Wikström påstår att hon kommer vara oberoende gentemot sina före detta kollegor i EU-parlamentet.

– Jag är stolt över att ha tjänat det här parlamentet i tio år, jag skäms inte över det, jag är stolt, sa Cecilia Wikström som nu alltså gör ett nytt försök att få ett toppjobb inom EU.

På Twitter reagerar folk: