vindkraft turbin

Pixabay

Inrikes

Planerad vindkraftspark upprör – avgörs i folkomröstning

Publicerad 6/15/2023
Annons

När planerna på att bygga 167 vindkraftverk i ett område några kilometer från Storuman centrum blev känt var det långt i från alla som blev glada. Nu har man sett till att invånarna själva får avgöra frågan.

Det började med att vindkraftsbolaget Svevind i december 2021 kungjorde att man vill bygga en vätgasanläggning i Storuman. Ett år senare meddelade bolaget att man också vill bygga en stor vindkraftspark med 167 vindkraftverk på Vallträskhobben i närheten av centrala Storuman.

LÄS ÄVEN: Vindkraften en grön bubbla på väg att spricka

Planerna stötte dock på patrull och kritiken handlade bland annat om att området i dag används för jakt, fiske, bärplockning och rekreation – något som en vindkraftspark skulle förstöra.

En namninsamling startades med målet att frågan skulle avgöras i en folkomröstning och nu har kommunfullmäktige beslutat att genomföra en sådan. Exakt när den blir av är emellertid inte beslutat men förslagen är i samband med EU-valet nästa år alternativt de allmänna valen 2026.

Byggdes trots nej

När man Sorsele för sex år sedan genomförde en lokal folkomröstning i samma slags fråga blev det ett nej till en vindkraftspark med 100 kraftverk – men sedan godkände politikerna bygget ändå.

På frågan om vindkraftsparken kan dela folket i Storuman svarar oppositionsrådet Ulf Vidman (M) nej.

– Jag tror inte det, storumanborna överlag är emot men det kan ju ändras.

LÄS ÄVEN: Sverige oförberett ta hand om gamla solceller och turbinblad

Andreas Nilsson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
782Polismästarens uppmaning till svenskarna: Bilda medborgargarden
Annons