I fredags blev den stora Mueller-utredningen klar som skulle påvisa att Donald Trump blivit president på ett odemokratiskt sätt genom att konspirera med Ryssland. På söndagen publicerades en fyrsidig sammanfattning av utredningen som helt frikänner Trump.

Efter Trumps av många otippade valseger över Hillary Clinton började konspirationsteorier florera om att den republikanske kandidatens valkampanj hämtat hjälp utifrån från Ryssland. Från Demokratiskt förlorarhåll har ambitionen varit att kunna avsätta Trump och ställa honom inför riksrätt. Dessa planer grusas nu slutgiltigt när Mueller-utredningen tvingas erkänna att det inte finns något som tyder på rysk inblandning i valkampanjen.

Utredningen har heller inte lyckats med sitt andra delmål – att visa att Trump i sitt ämbete ska ha ägnat sig åt att förhindra rättvisans gång (obstruction of justice). Det har från presidentens motståndare bland annat hävdats att åtgärden att sparka FBI-chefen James Comey för dennes vägran att lägga ned sin Rysslandsutredning ska ha varit ägnad att försvåra för myndigheterna att utreda Trump. Mueller tvingas dock erkänna att inte heller dessa anklagelser går att belägga och indirekt att beslutet att avskeda Comey hade fog för sig.

Utredningens utfall beskrivs som en stor seger för Donald Trump. Det moln som en längre tid hängt över presidenten försvinner nu inför nästa års valrörelse då Trump siktar på att bli återvald. Demokrater som räknat med att få bort Trump som kandidat i presidentvalet 2020 tvingas nu tänka om.

Från Demokratiskt håll kommer dock signaler om att man ännu inte helt gett upp. Bland annat kräver man att få ta del av hela utredningsmaterialet, något som dock står i strid med praxis – en friande utredning ska inte lämnas ut av det federala Justitiedepartementet.

Trump har kallat Rysslandsutredningen för en politisk häxjakt. På Twitter skriver presidenten att ”det är en bra dag för USA, oavsett vilket politiskt läger man tillhör, att Mueller-utredningen slår fast att ingen amerikan konspirerat med Ryssland”.