Det råder brist på tandläkare i inte mindre än 17 av Sveriges 21 regioner och köerna till tandvården har blivit långa.

Bristen på tandläkare har gjort att vårdgivarna inte kan tillgodose behoven från alla som söker hjälp. Det rapporterar TV4.

LÄS ÄVEN: Så här kan man laga tänder gratis – vår reporter provar tandvård för illegala

Som en följd av detta har köerna till tandvården blivit allt längre vilket skapat en situation där många har svårt att få tillgång till tandvård i tid, något som kan leda till försämrad hälsa och ökad risk på allvarliga tandproblem på sikt.

Situationen är särskilt allvarlig i Västerbotten, där en vuxen kan behöva vänta så länge som fem år för att få en tid hos tandläkaren på Folktandvården.

Missa inte vårt PLUS-innehåll!

Förslag på lösning

Praktikertjänst, en av landets största privata vårdgivare, har föreslagit att åldersgränsen för gratis tandvård sänks. Genom detta förslag hoppas företaget att resurserna inom tandvården som vanligtvis går till de friskaste patienterna inom åldersgruppen 20-23 kan frigöras och att fler patienter kan behandlas.

En statlig utredning från 2021 har också föreslagit att åldersgränsen från dagens 23 år till ska sänkas till 19 år för att göra tandvården mer jämlik. Utredningen menar att det är ett sätt att effektivisera tandvården och ge de sjukaste möjlighet till tandvård först.

LÄS ÄVEN: Ekeroth: ”SD – vad gör ni åt gratis vård till illegala?”