Många muslimska föräldrar vill inte betala vad det kostar att få sina nyfödda gossebarn omskurna av en läkare. I stället anlitas amatörer utan vare sig läkarkompetens eller tillstånd som könsstympar pojkarna. Organiserade nätverk av ”köksbordskirurger” har etablerats i det muslimska civilsamhället och komplikationerna för de pojkar som drabbas av de religiöst och kulturellt motiverade övergreppen är ofta allvarliga. I flera fall har penis måst amputeras.

I Region Skåne där många med muslimsk invandrarbakgrund är bosatta är efterfrågan på religiös/kulturell omskärelse stor. Ingreppet kostar där om det utförs av en vårdgivare 1800 kronor. Den kostnaden vill föräldrar inte sällan spara in och anlitar därför en kvacksalvare i stället för en läkare eller annan utbildad person.

En man uppger för SvD att han är väldigt eftertraktad för att genomföra ingreppen på barnens könsorgan. Enligt tidningen har mannens verksamhet pågått i flera år. Han berättar att han använder en spray för smärtlindring i samband med ingreppet.

Han menar även att han inte kan garantera att ingreppet är riskfritt men att ”Allah garanterar att det blir bra”. Den garantin har i många fall visat sig inte gälla.

LÄS ÄVEN: Ny allvarlig omskärelseincident – två småpojkar nära döden

SvD har pratat med läkaren Jakob Stenman som säger att det är vanligt med komplikationer efter den här sortens amatörmässigt utförda omskärelser.

– Vi har sett svåra infektioner där det blivit väldigt stora huddefekter som vi fått operera efteråt. Vi har även sett amputationer av penisskaften, säger han.

Även vid professionellt utförda omskärelseingrepp finns risk för komplikationer.

Polariserad samhällsdebatt
Debatten i Sverige är starkt polariserad mellan å ena sidan de som anser att det bör vara förbjudet att skära i pojkars könsorgan på samma sätt som det är för flickor och å andra sidan de som menar att föräldrars religionsfrihet även innefattar rätten att göra fysiska ingrepp på sina barn.

LÄS ÄVEN: Muslimsk omskärelse gick snett – tvåmånaders pojkes penis helt sönderbränd