Polens inrikesminister Mariusz Kaminski har igår erbjudit konkret hjälp till Grekland – att skicka 200 poliser för att hjälpa landet att hålla gränsen. Svenska regeringen har inga konkreta åtaganden för att hjälpa Grekland – men vill samtidigt ”ställa krav” på landet.

– Vi kan inte låta situationen på den grekiska gränsen förvandlas till en ny migrationskris som den vi hade 2015. För att undvika detta måste vi se Greklands gräns som EUs yttre gräns – en gemensam gräns som vi måste skydda tillsammans från inflödet av illegala migranter. Polen erbjuder – väldigt fort om det behövs – att skicka ner en enhet på 100 gränsvakter och en enhet på 100 polisofficerare. Det är en väldigt konkret hjälp, sade Mariusz Kaminski igår i en intervju till polska medier.

https://twitter.com/PolandDaily/status/1235706723165515778

I Sverige finns det än så länge inga konkreta åtaganden för att hjälpa Grekland – trots att svenska gränspoliser visserligen har uttryckt att de är beredda att resa till landet ifall en förfrågan kommer.

Samtidigt vill migrationsminister Morgan Johansson (S) ”ställa krav på Grekland att behandla de här människorna på ett bra sätt” vilket han berättade i en intervju i SVT Aktuellt i förrgår:

Under skogsbränderna i Sverige 2018 skickade Polen över hundra brandmän och 44 brandbilar för att hjälpa krisande MSB att bekämpa elden.