Polen – migrationspakten – EU – migranter –

Council of Ministers of the Republic of Poland

Utrikes

Polen står emot EU:s migrationspakt – riskerar enorma straffavgifter

Publicerad 5/27/2023
Annons

Polen har beslutat motsätta sig det senaste förslaget från Bryssel om obligatorisk omfördelning av migranter bland medlemsländerna. Det kommer som ett svar på den pågående migrantkrisen vid EU:s södra yttre gräns. Enligt polska diplomatiska källor, citerade av Polish Press Agency (PAP), föreslår EU-kommissionen att länder som inte samtycker till omfördelning ska betala en bot på 22 000 euro – drygt 200 tusen kronor – per migrant man nekar att ta emot.

Polen har uttryckt sin ståndpunkt via landets högsta diplomat i Bryssel, Andrzej Sadoś, som betonar att man inte kommer att acceptera en lösning som innebär obligatorisk omfördelning av migranter. Förslaget, som presenterades av EU-kommissionären för inrikes frågor, Ylva Johansson (S), har mött starkt motstånd från flera medlemsländer, däribland Polen.

Försök från EU-kommissionen att införa ett centraliserat migrantmottagande där ländernas makt över migrationspolitiken överförs till Bryssel har gjorts sedan migrantkrisen 2015. Hittills har det inte lyckats men med det senaste förslaget till migrationspakt kan en överstatlig migrationspolitik bli verklighet. Lösningen nu för de länder som säger nej blir att de får betala dryga böter för varje migrant de beordras men säger nej till att ta emot.

Påtvingade avgifter för motsträviga länder

Enligt den polska diplomatkällan har den svenska socialdemokratiska kommissionären föreslagit att det medlemsland som inte deltar i omfördelningen av migranter ska tvingas betala 22 000 euro – motsvarande drygt 200 tusen svenska kronor – per migrant de skulle ha tagit emot. Det rapporterar RMX.

– Det skulle vara en ekonomisk ekvivalent, men faktiskt skulle det fungera som en straffavgift, konstaterade källan från PAP.

Kraftigt olika ersättning för ukrainska flyktingar och migranter från tredje världen

Polen har framhållit att de redan tar emot omkring 1 miljon flyktingar från Ukraina som skyddas internationellt. EU har tilldelat 200 miljoner euro för att stödja dessa flyktingar, vilket motsvarar 200 euro per ukrainsk flykting, en avsevärt lägre summa än vad EU-kommissionen begär som ekonomisk kompensation per migrant som ett land inte ”tar ansvar för”.

Den polska regeringen anser mot bakgrund av detta att det är orättvist, ologiskt och inte ekonomiskt motiverat att EU planerar ta ut 22 000 euro per migrant som Polen inte tar emot. Beloppet borde, menar man, vara detsamma, 200 euro, som EU-kommissionen anser att det kostar att ta emot en ukrainsk flykting.

LÄS ÄVEN: Ylva Johansson: Länder som inte följer migrationspakten kan åtalas

Spaniens ordförandeskap öppnar för mer migrationsliberal agenda

Den kommande överlämningen av ordförandeskapet till Spanien, som för närvarande har en vänsterstyrd regering, ses som en möjlighet för de migrationsliberala och globalistiska krafterna inom EU att driva igenom sina agendor. Samnytt har tidigare rapporterat om att EU-kommisionär Ylva Johansson är optimistisk och tror att Spanien kommer att vara en bättre garant för en fortsatt öppen migrationspolitik gentemot tredje världen än om Sverige fortsatt att inneha ordförandeskapet under Tidöregeringen.

Kritiker hävdar som tidigare att migrationspakten visar på en bristande respekt för medlemsländernas suveränitet och deras rätt att själva bestämma över sin migrationspolitik. Man betonar att migration är en komplex fråga och att olika länder står inför olika utmaningar och tryck.

Att tvinga på medlemsländerna centraliserade migrantkvoter kan leda till spänningar och en ökad splittring inom EU, hävdar man. Migrationspakten ses också som ytterligare ett steg bort från EU som ett mellanstatligt samarbete i riktning mot en överstatlig federalistiskt superstat.

LÄS ÄVEN: EU rasar mot Polen och Ungern – tog egna beslut

redaktionen
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
630Studie: Covidvaccin kopplas till ökad dödlighet
Annons