eu ylva johansson

Foto t.h: European Parliament from EU

Inrikes

Polis inom EU ska kunna söka i varandras register

Publicerad 1/7/2023
Annons

Ett nytt förslag från den svenska EU-kommissionären Ylva Johansson (S) innebär att polismyndigheterna inom EU lättare ska kunna söka efter viss information i varandras register. Detta för att stärka säkerheten inom EU.

Ylva Johansson är kommissionär med ansvar för inrikes frågor och arbetar bland annat med att ta fram en ny EU-strategi för inre säkerhet.

Nu har hon lagt fram ett förslag som kallas Prüm II. Förslaget innebär att när en polismyndighet tillhörande ett EU-land vill söka efter ett fingeravtryck, eller en DNA-uppgift, i ett annat EU-lands polisregister ska det vara möjligt att söka centralt hos alla medlemsländer samtidigt.

– Polisen behöver blixtsnabbt information om den här personen, den här bilen, finns i andra polisregister runt om i EU. Och därför har jag föreslagit ett nytt system så att man omedelbart kan få svar om det finns en träff för den här uppgiften i ett annat polisregister i EU, säger Ylva Johansson till SR.

Lättare att hindra organiserad brottslighet

I dagsläget måste man vända sig till ett land i taget för att söka efter dessa uppgifter.

– Det här är motiverat av att vi vet att den organiserade brottsligheten idag nästan alltid är aktiv i ganska många medlemsländer samtidigt. Och det betyder ju att dimensionen av brottet och den organiserade brottslighetens karaktär kan man snabbt få en bild av om man får veta att den här personen finns i åtta andra polisregister till exempel, utan att behöva gå till vart och ett av de andra länderna och gissa om det finns en träff där eller inte, säger hon vidare.

Ylva Johansson har lagt lagförslaget och hoppas att det ska godkännas under det första halvåret av 2023 medan Sverige innehar EU-ordförandeskapet.

LÄS ÄVEN: EU-kommissionen: ”Migranterna över Medelhavet saknar skyddsbehov”

Mira Aksoy
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
999Forskare: Smarta människor vaccinerade sig tidigare än andra
Annons