Polismyndigheten har beställt in flera tusen nya fordon från Volvo och förutom att dessa utrustas med teknik för att automatiskt läsa av nummerplåtar i trafiken ska de även ha en inbyggd fartkamera som övervakar trafikanternas hastigheter runt om bilen. Fortkörare kommer att filmas och klippen ska lagras för att polisen sedan ska kunna rapportera.

I somras uppmärksammade Samhällsnytt myndighetens beställning av minst 2 200 polisbilar av modell XC60 och V90. Leveranserna påbörjas i maj 2021 och pågår sedan under de kommande åtta åren.

LÄS ÄVEN: Ny polisbil har radar och kommer läsa av nummerplåtar automatiskt

Det framgick av tidigare rapporter att polisens nya bilar utrustas med radar, 360-graderskamera, system för att automatiskt läsa av nummerplåtar i trafiken och ett nytt navigationssystem.

Polisen ska lagra filmer på bilar

Hans Nilsson är kommissarie vid trafiksektionen i polisregion Stockholm och han berättar nu mer om den inbyggda radarn. Den kommer automatiskt att övervaka trafiken runt om polisbilen.

Utrustningen kan även läsa av hastigheten på mötande bilar. Om någon kör för fort får poliserna en varning i bilen och utrustningen börjar sedan dokumentera fortkörningen.

– Det är en väldigt avancerad radar som läser av hastigheter till och med på mötande fordon. Det lagras också, så att man med lätthet kan ta fram bilen som kan vara aktuell att rapportera, berättar Nilsson för TT.

Satsar på SUV

En stor del av de inköpta polisfordonen kommer att vara modell XC60 B5 AWD Diesel, en mildhybrid med 235 hästkrafter. Övriga fordon är V90 B6 en mildhybrid med 300 hästkrafter som myndigheten ska använda vid trafik- och eskortuppdrag.

LÄS ÄVEN: Regeringens löfte om 10 000 fler poliser till 2024 omöjligt enligt expert