På fredagen avlossades skott mot en lägenhet i Göteborg där en poliskvinna är bosatt. Ingen var hemma i bostaden när beskjutningen ägde rum men kvinnan har beviljats ledigt och får nu krisstöd.

Händelsen inträffade vid 04:30-tiden i området Lunden i östra Göteborg. Flera personer som hörde skotten slog larm. Utryckande polispatrull påträffade ingen misstänkt gärningsperson att gripa men säger sig vid sidan av skotthål i fönstren ha ”gjort vissa fynd” på brottsplatsen.

Lägenheten spärrades av för teknisk undersökning och polisen har under dagen knackat dörr i området. Man ska även höra poliskvinnan om hon har någon uppfattning om vad som kan ligga bakom skjutningen.

Inte någon känd hotbild

Det finns enligt polisen ingen känd hotbild mot kollegan men man utgår i den utredning som nu inleds från att dådet var riktat mot antingen kvinnan i egenskap av polis eller mot polisen mer allmänt.

Storgöteborgs kritiserade och nyligen för jävsbrott dömda områdeschef Emelie Kullmyr kallar i en kommentar på myndighetens webbplats skjutningen för ”oacceptabel” medan polisens presstalesperson Thomas Fuxborg föredrar uttrycket ”allvarlig”.

”Allvarligt” är också det ord som regionpolischefen Klas Johansson använder för att beskriva händelsen i ett uttalande på polisens webbplats där han lovar att ”göra allt vi kan för att gripa och lagföra gärningspersonerna”.

Initialt rubricerades brottet som grovt olaga hot och grovt vapenbrott. Senare uppgraderades rubriceringen till försök till mord i syfte att understryka allvaret i det inträffade.

– När man ger sig på demokratiföreträdare, det är ju ett riktat hot mot samhället när man ger sig på blåljuspersonal, säger Fuxborg.