Magnus Sjöberg, chef för det taktiska rådet vid polisens Nationella operativa avdelning (Noa), är kritisk till politiker som utlovar att de kriminella gängen ska krossas. Det går helt enkelt inte, menar han.
– Vi kan inte krossa eller vinna över de här gängen. De är inte organisationer som man försätter i konkurs och som sedan är ”out of business”, säger Magnus Sjöberg som arbetat mot gängvåld vid Noa sedan 2020.
Enligt Sjöberg har politiker som talar om att “knäcka gängen” en förenklad syn på ett mer komplext kulturellt problem. Han menar att det dödliga våldet har en funktion för de, företrädesvis unga invandrare, som utför det. Våldet ger dem något de annars saknar i samhället – status.
Sjöberg förklarar även hur våldet “smittar” inom dessa kretsar. Varje våldsdåd skapar mer våld, då hela tiden nya personer blir kränkta, arga och vill hämnas. De “måste återta respekten”, säger han.
LÄS ÄVEN: Mamma och barn skjutna i Eskilstuna, ordningsvakt skjuten i Stockholm
“Använder våld som konfliktlösningsmetod”
– Det här är sociala strukturer där det kommer in och ut människor som känner varandra på olika sätt och där våldet fyller ett syfte. Våldet är en åskådning, det är en ideologi, de här är våldsbejakande. Det är ett förstahandsval att ta till grovt eller dödligt våld och de här strukturerna försvinner liksom inte, säger Magnus Sjöberg till GP.
Tron att man kan “krossa” eller “knäcka gängen” kommer om några år leda till insikten att man misslyckats, menar han och förklarar att: “Brottsligheten kommer inte att försvinna. Där det finns människor i ett samhälle där finns det brott”.
Fokus bör istället vara att få ner dödligheten, menar Sjöberg. Problemet ligger i “vissa specifika grupper som använder det extrema våldet som konfliktlösningsmetod”, säger han och menar att det är det som samhället behöver få bort.
Samtidigt som antalet dödsskjutningar i år har slagit nytt rekord säger sig Sjöberg trots allt vara positiv. Han menar att med undantag för “kraftiga förenklingar i valdebatten” så diskuteras problemen för första gången på 25 års tid på rätt sätt.
Kommentarer förhandsgranskas inte av Samnytt och är inte redaktionellt material. Du är själv juridiskt ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet. Klicka här för att läsa våra kommentarsregler.