På fredagen twittrade Erik Nord, chef för polisområde Storgöteborg, att myndigheten gripit två kriminella utlänningar som misstänks ha ägnat sig åt stölder från cyklister i staden. Men det ovanligt detaljrika inlägget om att brottslingarna har annan hemvist än Sverige togs inte emot väl av alla och han anklagas nu för rasism.

De misstänkta gärningsmännen ska enligt polischefen ha stulit från cyklisters korgar och pakethållare. Nord vill med sitt inlägg uppmana cyklister som har drabbats av ligan att kontakta polisen och anmäla om man inte redan har gjort det.

LÄS ÄVEN: Polischef vill återkalla IS-terroristernas medborgarskap: ”Vi är för mjuka”

Efter publiceringen har Nord mött hård kritik i kommentarsfältet från personer som menar att han raserar förtroendet för Polismyndigheten med sin rasism.

Polis till attack: ”Olyckligt”

Fredrik Brokopp som är fackligt engagerad polisinspektör i nordvästra Skåne kommenterar Nords inlägg med att ifrågasätta huruvida man som myndighetschef får skriva ”hör inte hemma i Sverige” om personer med hemvist i ett annat land. Han tycker formuleringen är ”olycklig”.

Får även stöd: ”Utmärkt uttryck”

Nord får även stöd av många i sociala medier. En person svarar på anklagelser om etiska övertramp i yrkesutövningen med att Nords ord är ett utmärkt sätt att tydliggöra att det handlar om individer utan hemvist i Sverige.

LÄS ÄVEN: Brottsbelastat köpcentrum beskrivs som ’Sveriges säkraste plats’ – får poliskritik