Polisens agerande under gårdagens demonstration mot myndigheternas coronarestriktioner upplevs av många som oproportionellt. Bland annat har två poliser fångats på bild när de greppat sina vapen, redo att dra dem, utan att någon hotbild förekommit. Beteendet kritiseras inte bara av allmänheten utan även av andra poliser.

Ett inlägg på Facebook av mediapersonligheten och författaren Lennart Matikainen, uppmärksammar en ung kvinnlig polis som greppar sin pistol, trots att situationen var lugn och inga hot eller våldsamheter förekom.

”Jag fick samtal igår kväll från en erfaren polis som sett mitt reportage från demonstrationen. Han var förbannad då han noterade en kvinnlig polis som hade handen på sitt vapen, beredd att dra. Ingen av hennes kollegor var i närheten av sina pistoler, men just denna kvinna var skjutklar. Inga hot eller våldsamheter förekom igår”, skriver Matikainen.

SE ÄVEN: JUST NU: Polisen griper kvinna med svensk flagga

Ytterligare ett fall

En annan videoupptagning visar tydligt hur en polisman gång på gång greppar sitt vapen, trots att situationen runt honom är lugn. Bredvid och bakom sig har han åtskilliga kolleger och framför sig ett flertal journalister och vanliga medborgare som filmar.

Under gårdagen greps även en äldre kvinna som bar en svensk flagga. Det är oklart varför kvinnan greps. Hon var varken våldsam eller högljudd men fördes gråtande iväg av polismän iförda skyddsmask.

Den svarta bussen som rullar fram bakom kvinnan har roterande kameror på taket och dokumenterar allt, eventuellt med ansiktsigenkännande teknologi.