Antalet islamister ökar i Örebro. Det handlar dels om återvändande ’IS-resenärer’ men också om en miljö där fler radikaliseras. Trots detta anser polisen att det inte finns någon anledning för allmänheten att vara rädd. ”Man ska inte känna sig direkt bekymrad”, säger kommunpolis Johanna Johansson.

Enligt SR har ett 20-tal personer rest från bland annat det ”särskilt utsatta området” Vivalla i Örebro under de senaste åren för att ansluta sig till terroristorganisationer. Statsradion är noga med att inte begagna sig av ordet islamist utan använder sig av benämningen ”radikaliserade personer”. Det framgår att omkring 15 av ”resenärerna”har återvänt tillbaka.

LÄS ÄVEN: Malmö har tagit emot flera IS-återvändare – men Malmöborna kan vara lugna hävdar polisen

Trots att polisen konstaterar att miljöerna där personer blir radikaliserade växer sig starkare och nu även förstärks ytterligare med personer som har deltagit i våldshandlingar hos terroristorganisationer anser kommunpolisen Johanna Johansson att de inte finns någon anledning för allmänheten att känna sig rädd.

– Vi ser ingen förhöjd hotbild så man ska inte känna sig direkt bekymrad. Men vi ser att den här miljön växer och att det är fler personer nu än tidigare, säger Johansson.

LÄS ÄVEN: Löfven vägrar ändra grundlagen: Terrorister ska behålla svenskt medborgarskap