Ihjälskjutningen av 20-årige Eric Torell som hade Downs syndrom i Stockholm i augusti fick stor uppmärksamhet. Nu visar det sig att polisen avlossade 25 skott vid tillfället varav tre träffade och ett var direkt dödande.

Enligt advokat Tomas Nilsson, målsägarbiträde för Torells familj, var ett skott i ryggen det direkt dödande. Han menar att uppgifterna som nu framkommit i den tekniska undersökningen och den läkarbedömning som gjorts i samband med obduktionen utgör ”exceptionella uppgifter i mina ögon och det leder till många frågor som måste besvaras i den här utredningen”.

Torell bar något som liknade ett vapen men som sedermera visade sig vara en leksak.

LÄS MER: Man som sköts ihjäl av polisen autistisk med Downs syndrom

Nu vill Nilsson att samtliga fakta läggs på bordet för att en korrekt analys och bedömning om ett ansvarsutkrävande är aktuellt ska kunna avgöras.

– Helt fruktansvärt. Det handlar ju om 25 skott. Det dödande skottet har gått rakt in i ryggen. De har ju skjutit ihjäl honom i ryggen, säger Torells mamma Katarina Söderberg.

– 25 skott – de har ju inte försökt avvärja situation, menar jag. Det här är ju inget nödvärn – de har ju skjutit för att döda. Det är hemskt det är fruktansvärt. Det blir bara värre hur mer som kommer fram i den här utredningen.