Trots att Saga Erikssons gokart är laglig, registrerad, försäkrad – och ägs av hennes företag utan skulder – valde polisen att beslagta fordonet efter att en vän tillfälligt hjälpt henne flytta den. Beslaget skedde med hänvisning till vännens privata skulder, något som fått både Kronofogden och kritiker att ifrågasätta polisens agerande och prioriteringar. Samtidigt visar andra fall hur vanliga människor riskerar att förlora sina fordon – bara för att de råkat lånas ut eller köras tillfälligt av någon med skulder.

När Saga Eriksson från Perstorp skulle lasta av sin vägregistrerade gokart på en parkering i Lund tog kvällen en oväntad vändning. Trots att fordonet är helt lagligt, försäkrat och registrerat på hennes eget bolag, valde polisen att ingripa.

– En kompis hjälpte mig att rulla den lite åt sidan på parkeringen. Då kom polisen körande och såg honom göra det, berättar Saga för Riks.

Kompisen visade sig i samband med den omfattande och utdragna kontrollen ha skulder hos Kronofogden. Det räckte för att polisen skulle besluta om beslag på plats.

– De sa att de skulle ta gokarten för att täcka hans skulder, trots att det inte är hans. Jag äger den via mitt företag och vi har inga skulder alls, säger Saga.

Bild: Faksimil Youtube.

Kronofogden har senare uttryckt att de tycker att polisen fattade ett felaktigt beslut, men trots det har processen för att få tillbaka fordonet varit långsam och rättsosäker.

– Jag fick inte ens hämta ut min egen gokart, de sa att det var han som fick hämta den eftersom de menade att den tillhör honom, berättar Saga.

Polisen vet inte vad som är lagligt

Sagas gokart är en vägregistrerad fyrhjuling som klassas som MC, men som får köras med B-körkort för bil – A-kort för MC behövs inte. Hon berättar att de blivit stoppade av polisen flera gånger, ofta för att polisen inte tror att fordonet är lagligt.

– De gör besiktning på plats, kollar lampor och ställer frågor som om det vore ett olagligt fordon. De brukar säga att jag inte får köra med den – trots att jag kan visa att jag får det, säger hon.

LÄS ÄVEN: Polisens storsatsning i brottstyngda Sverige: Hälla ut alkohol vid valborgsfirande

Problemen bottnar i okunskap, men också i bristande prioriteringar hos myndigheterna. I ett läge där svensk polis kämpar mot organiserad brottslighet, läggs resurser på att beslagta fordon från människor utan skulder – på tveksamma grunder.

– Det känns lönlöst att försöka kämpa mot dem, säger Saga när hon får frågan om hon tänker överklaga eller på annat sätt beivra det rättsövergrepp hon upplever sig ha utsatts för.

Se Sagas videor från händelsen nedan.

Se intervju med Saga hos Riks nedan.

Lämnade in bilen – staten tog den

Saga Eriksson är inte ensam. I Göteborg tvingas 61-årige Kenneth Westlin kämpa i domstol efter att hans bil blivit utmätt när en mekaniker med skulder körde hem den från verkstaden. Bilen, som Kenneth bevisligen äger, togs av Kronofogden eftersom den vid tillfället framfördes av en skuldsatt person.

– Min hunds koppel sitter i bilen, mina böcker ligger där, och bilnyckeln har nyckeln till mitt garage. Men inget av det verkar spela någon roll, sade en uppgiven Kenneth i samband med händelsen.

Han skickade in kvitton, trängselskattebetalningar, vittnesmål med mera, men utan resultat. Staten kräver nu att han i rätten bevisar vad han redan borde ha rätt till.

Utlånad bil – omöjligt att få tillbaka

I Växjö fick en äldre kvinna sin bil beslagtagen efter att ha lånat ut den i en timme till en bekant med skulder. Trots att bilen var nyköpt, betald kontant och att kvinnan kunde visa upp både köpeavtal och intyg, beslutade tingsrätten att bilen ändå tillhörde den skuldsatte mannen – eftersom han setts köra den vid andra tillfällen.

Kvinnan, som har låg inkomst, menar att hon blivit misstänkliggjord på felaktiga grunder.

Kritiserade prioriteringar i rättsosäkert system

Fallen belyser vad många menar är ett oroväckande mönster där äganderätten sätts ur spel, samtidigt som polisen agerar med hårda nypor i situationer som knappast utgör något akut samhällshot.

Att beslagta ett lagligt fordon från en skuldfri person – mitt under gängkrig och personalbrist – har väckt frågor om polisens sätt att prioritera. Samtidigt lämnas ansvaret till enskilda att i efterhand bevisa sin äganderätt i långa rättsprocesser, med risk att fordonet säljs innan dess.

Frågan som ställs är: Ska det verkligen vara så lätt att bli av med sin egendom i Sverige – bara för att man råkar känna fel person?

LÄS ÄVEN: Nyblivna farmorn döms för ett basebollträ i bilen: “Så löjligt”