Stefans flickvän ringde efter ambulans när han kollapsade och blod började rinna från munnen. Istället stormade en polispatrull in i lägenheten – som sedan fällde Stefan med ansiktet mot brännhet asfalt. Skorna smälte på en av poliserna. Stefan fick tredje gradens brännskador, men åklagaren lade ned ärendet mot poliserna.

Aftonbladet uppmärksammar hur det gick helt fel när den 35-årige Stefan fick ett epilepsianfall och började blöda ur munnen i oktober förra året. Hans dåvarande flickvän ringde då 112, men operatören missförstod kvinnan och kopplade in polisen.

Larmoperatören trodde nämligen att mannen var aggressiv vilket inte stämde enligt flickvännen:

– Istället stormade polisen min lägenhet med kravallsköldar, berättar hon för Aftonbladet.

Stefan som började kvickna till befann sig i ett psykotiskt tillstånd och blev rädd när poliserna stormade in. Då skrek han ”Ska ni döda mig?” och sprang ut på gatan. Poliserna följde efter och vid ett vägarbete brottade de ner honom i brännhet asfalt som hade en temperatur på 170 grader.

Av den videoinspelning som ett vittne gjorde följer att även ambulansvårdarna hjälpte till med att hålla mannen. Senare skulle de i ett polisförhör påstå att de snabbt märkte hur het asfalten var och såg till att Stefan flyttades därifrån. Filmbilderna visar dock att han låg där i tre minuter innan han förlorade medvetandet med tre poliser över sig och tre ambulansvårdare som satt på hans ben. Både poliserna och ambulanspersonalen har märkt att deras skor smälte av hettan medan de befann sig där:

Stefan transporterades till sjukhus och låg nersövd i två dagar. Han fick även genomgå flera operationer för tredje gradens brännskador. Emellertid har poliserna polisanmält honom för våldsamt motstånd. Anmälan lades ner – liksom anmälan mot poliserna.

I förhöret ljög ambulansskötarna om att Stefan ”valde att lägga sig” på asfalten. Lögnen motbevisades av filmen, men trots detta har chefsåklagaren Lena Kastlund valt att lägga ner ärendet. Till Aftonbladet uppger hon att hon inte kan se att poliserna begick något brott:

– Det är en olycklig situation naturligtvis, det som har hänt, det väl inte tu tal om det. Men jag har inte kunnat finna att poliserna har gjort något brott här faktiskt. Och det är ett beslut jag känner till fullo att jag står för.

Utdrag ut ambulanspersonalens avvikelserapport:

Stefan förklarar sitt tillstånd med att han fått ett epilepsianfall. Sedan tidigare tar han amfetaminliknande läkemedel mot ADHD. Han är besviken över att polisen och ambulanspersonalen ”har ljugit ihop sig” för att skuldbelägga honom:

– Det ska inte funka så här i Sverige, men händer det ska det ju finnas något som gör att det inte händer igen.

Tyckte du att detta avslöjande var intressant?

Stötta då tidningen med en donation! Utan ert stöd kan vi inte fortsätta vårt arbete med att göra det som gammelmedia ignorerar.

Du kan 1) Swisha: 123 083 3350 2) Fylla i formuläret nedan ?, eller 3) klicka HÄR för övriga alternativ

Tack på förhand!