I Kalix larmade en granne polisen efter att ha upptäckt en kvinnomisshandel i en anslutande lägenhet. När polisen anlände till bostaden efter en timme och 14 minuter var kvinnan död.

Det var den 24 april 2019 som en 25-årig kvinna misshandlades i sin lägenhet i centrala Kalix. Klockan 16.24 ringde en granne 112. Larmoperatören svarade att polisen kommer ”så fort som möjligt”. Det rapporterar SR.

I lokalpolisområdet Östra Norrbotten fanns dock bara en patrull vid tillfället. Just denna eftermiddag var patrullen dessutom upptagen på ett annat uppdrag.

Ungefär 14 minuter efter grannens larmsamtal skickades i stället en patrull från det närliggande länspolisområdet Luleå/Boden. Sträckan från Luleå till lägenheten i Kalix är drygt åtta mil – och det tog mer än en timme för polisen att nå fram till adressen.

Kvinnan hittades livlös på golvet

Enligt polisens händelserapport såg polispatrullen en livlös kvinna på toalettgolvet klockan 17.38 när de gick in i lägenheten. Då hade en timme och 14 minuter passerat sedan grannen larmade 112.

Kvinnan hade avlidit till följd av strypning, enligt rättsläkaren.

– Även om det är en svår tanke att beröra så har familjen reflekterat över att om polisen kommit dit tidigare, om de skickat en patrull som var närmare, så hade de mest troligt hunnit dit. Då hade vi inte sett de här tragiska slutet på det hela. Då hade den här kvinnan kunnat överleva. Det tog ju anmärkningsvärt lång tid, säger Karoliina Ikonen som är målsägandebiträde till kvinnans familj.

I tingsrätten dömdes kvinnans tidigare pojkvän mot sitt nekande till 16 års fängelse för mord. Under tisdagen inleds hovrättsförhandling i Umeå.