Polisen i Västsverige jagar nu en afghansk migrant som nyligen dömdes för flera grova brott till psykiatrisk vård och utvisning men som nu har rymt. Enligt polisen är migranten extremt farlig, alltid beväpnad och knivhugger vem som helst genom att anfalla bakifrån.

Samhällsnytt kan berätta att den farliga rymlingen är Said Rahman Niazai och ibland kallas ”Abassin”. Han är enligt egen utsago 20 år gammal och folkbokförd i Trollhättan. Vidare är han medborgare i Afghanistan och invandrade till Sverige i samband med asylkaoset år 2015.

LÄS ÄVEN: Afghanistan vägrar ta emot utvisade migranter – hänvisar till coronasmittan

På eftermiddagen den 17 juni avvek Said från Rågården rättspsykiatri i Gunnilse när han var ute på promenad med personalen. Enligt uppgifter till Samhällsnytt anses Said vara en av Rågårdens värsta intagna och klassas av polisen som ”en extremt farlig man”.

”Alltid beväpnad och kommer bakifrån”

Migranten har vid flera tillfällen figurerat som misstänkt i knivskärningar i det ’särskilt utsatta området’ Frölunda i Göteborg.

– Han knivhugger personer från ingenstans. Han är alltid beväpnad och kommer bakifrån. Springer på och skär vanliga människor så ser man honom måste man iaktta största försiktighet, berättar en källa för Samhällsnytt

Tingsrätten: Knivhugg mot buken är grov misshandel 

Den 23 mars dömde Göteborgs tingsrätt Said för grov misshandel, misshandel, stöld, våld mot tjänsteman, skadegörelse och narkotikabrott. Han dömdes istället för fängelse i tre år till rättspsykiatrisk vård med särskild utskrivningsprövning. Vidare ska han utvisas ur Sverige men är välkommen att återvända hit år 2030.

Bakgrunden till domen är att Said bland annat knivhuggit en person bakifrån med 30 centimeter lång kökskniv. En av knivskadorna var hela en decimeter djup. Men trots att åklagare yrkade på försök till mord ansåg tingsrätten att knivdådet handlade om grov misshandel med hänvisning till att Said suttit i tyst i förhör.

Eftersom Said Niazai i denna åtalspunkt inte har lämnat några uppgifter i förhör eller vid huvudförhandling försvårar det bedömningen av vilka överväganden han kan ha gjort när han attackerade NN.

Hugget har dock träffat NN i sidan av den nedre delen av bröstkorgen och tingsrätten anser sammantaget att det inte är tillförlitligen utrett att Said Niazai har agerat med uppsåt att beröva NN livet. Genom att utsätta NN för våld på det sätt som skett har Said Niazai visat sådan hänsynslöshet och råhet att gärningen ska bedömas som grov misshandel

Klagar över indragna bidrag

Vidare är Said även dömd för stöld i samband med att han försökte stjäla en jacka från en Stadium-butik. I polisförhör hade han tolkbehov pashtu/parshti och uppgav att han stal eftersom han inte längre får bidrag från staten.

Saknar uppehållstillstånd

Enligt ett utlåtande från Migrationsverket saknar Said uppehållstillstånd i Sverige sedan den 5 november förra året. Han har överklagat myndighetens beslut och hans ärende ligger hos Kammarrätten.

Tipsa polisen

Polisen uppger att Said uppträder våldsamt. Han är 167 centimeter lång, har bruna ögon, runt ansikte och mörkt hår. Han var klädd i gröna byxor, ljusblå luvtröja, vit t-shirt och svarta skor.

Om du vet var Said befinner sig, kontakta polisen på telefonnummer 114 14.


Said Rahman Niazai.

LÄS ÄVEN: Släpptes på fri fot trots två mordförsök – nu efterlyst som ”fara för samhället”

authorimage

Tyckte du denna artikel var intressant?

Stötta då tidningen med en donation! Utan ert stöd kan vi inte fortsätta vårt arbete med att göra det som gammelmedia ignorerar.

Du kan ⚫ Swisha: 123 083 3350 ⚫ Fylla i formuläret nedan ?, eller ⚫ klicka HÄR för övriga alternativ

Tack på förhand!