På söndagen blossade våldsamma scener upp i centrala Göteborg när tusentals vänsteraktivister och gäng från stadens ’utsatta områden’ samlades för att visa sympati med den ras-centrerade organisationen Black Lives Matter i USA. Polisfordon och butiker vandaliserades när personerna löpte amok genom staden. Men när Polismyndigheten kommenterar händelsen väljer man att istället attackera media med orden: ”det är fel rubriker vi får läsa om i tidningarna”.

Tidigt på söndagen rapporterade Samhällsnytt att Teodor Smedius som är kommenderingschef i polisregion Väst gått ut inför den förestående protestaktionen vid Heden i centrala Göteborg att man har ”den största förståelse för demonstranternas budskap” och att poliserna i fält skulle ha ”ett tålamod av guld”. Detta trots att demonstranter i Stockholm och Malmö skanderat hatbudskap och hetsat specifikt riktat mot polisen och att motsvarande demonstrationer i USA regelmässigt urartat till våld, kravaller och butiksplundring.

LÄS ÄVEN: Polischef om ”Black Lives Matter”: ”Vi står på demonstranternas sida”

Stenar och stenfyllda flaskor mot poliser

Söndagens demonstration för den avlidne amerikanske brottslingen och drogmissbrukaren George Floyd fick upplösas redan efter en 15 minuter när personerna på platsen inte följde reglerna. Därefter bildade personerna på platsen ett tåg och marscherade genom centrala Göteborg, vilket sedan resulterade i våldsamma attacker mot poliser på platsen med bland annat stenkastning och flaskor fyllda med stenar.

Nedan syns det hur man börjar hetsa mot poliserna redan tidigt vid demonstrationen. Redan innan hade arrangörerna också uppmanat deltagarna att försöka tvinga ned poliserna på knä.

Polisen: ”Fel tidningsrubriker vi får läsa om”

Christer Fuxborg är polisens presstalesperson i polisregion Väst och har efteråt gått ut i media för att försöka rentvå Black Lives Matters manifestation i staden. Enligt Fuxborg var det inte deltagarna sammankomsten som orsakade upploppen utan istället ”utomstående”.

– Folk passar på. Det är det som är så tråkigt, att den här demonstrationen med det här budskapet får ett sånt här slut. Det är fel rubriker vi får läsa om i tidningarna i morgon, berättade Fuxborg för Aftonbladet.


Black Lives Matter-aktivister plundrar flyttbil.

BLM-aktivister började hetsa tidigt

Samhällsnytt följde söndagens sammankomst redan vid starten på Heden genom flera kanaler i sociala medier, däribland Snapchat. Där kunde man tydligt se hur personer som hade samlats vid Heden redan i tidigt skede skrek ”horungar” och ”knulla aina” åt polisen.

Flera videoklipp som Samhällsnytt har tagit del av visar att det är samma personer som samlades på Heden som även deltar i oroligheterna senare på eftermiddagen.

SR: Utomstående bråkar vid fredlig demonstration

Polisen får även draghjälp med att rentvå BLM av statsradion som rapporterar att det var ”utomstående som började bråka efter fredlig demonstration”. Vilka dessa ”utomstående” individer ska ha varit berättar inte SR.

Passiva poliser tvingas fly

En närmare titt på de videoklipp som har cirkulerat i samband med upploppen visar tydligt hur polisen agerar passivt och undviker konfrontation i enlighet med Theodor Smedius taktik ”tålamod av guld”. Istället för att hantera ligisterna när de går till angrepp väljer poliser att retirera från platsen.

– Vi tänker konfliktreducerande och proportionalitet. Det är vi tränade för. Jag vill att våra poliser som jobbar i kommenderingen ska ha ett tålamod av guld den här dagen, även om de kanske kommer att få ta emot tråkiga kommentarer från demonstranter som vill likställa svensk polis med amerikansk. Jag vill att vi ska visa att vi står på demonstranternas sida så länge de följer de lagar vi har att värna, framförde Smedius i ett pressmeddelande.

Nedan ett videoklipp från Aftonbladet som visar hur poliser utan dragna batonger vinkar åt varandra att backa och sedan flyr när ligisterna börjar slåss i en park (vid minut 1:10).

Passiv polis utan batonger och pepparspray

Flera av videoklippen som strömmade ut på söndagen visar att poliserna på fältet har dröjt länge innan de tagit på sig kravallhjälmar, vilket också det kan vara en del av Smedius taktik att inte signalera ordningsmakt utan istället ha stort tålamod.

Det framgår även av videoklippen att polisen inte har använt vare sig batong eller pepparsprej mot våldsverkarna. Istället har man accepterat att bli knuffade, gått undan från våldsamma situationer eller suttit kvar i sina polisfordon.

Backar polisbussarna

I en annan scen syns det hur poliserna sitter kvar i bussarna och istället för att ingripa backar från ligisterna vid den olagliga demonstrationen.

LÄS ÄVEN: VIDEO: Black Lives Matter-aktivister vandaliserar Nordstan

authorimage