Brittiska Independent rapporterar att dussintals tonårsflickor misstänks ha blivit utsatta för grooming – och sexuella övergrepp – i Manchester av män med vad man beskriver som ”asiatisk” bakgrund. Men utredningen misslyckades eftersom polisen var rädda för att röra upp raskonflikter. Det visar en ny utredning.

Offren larmade polisen upprepade gånger om de sexuella övergrepp de utsatts för – och uppgav både namn och adresser på gärningsmännen. Men i nästan samtliga fall avstod polisen från att vidta åtgärder.

Nu visar en ny rapport att Greater Manchester Police och stadsrådet lade en utredning av händelserna på hyllan. En av anledningarna ska ha varit de ”många känsliga samhällsfrågor” som man kände att man ställts inför.

Lät bli att utreda sexualbrottslingarna – på grund av rädsla för rashat

”Oro uttrycktes för risken för proaktiv taktik eller uppmuntran till rashat”, står det i den 145-sidiga oberoende granskningen.

I rapporten står det även:

Myndigheterna visste att många [offer] utsattes för de mest djupgående övergrepp och utnyttjande – men skyddade dem inte från förövarna. Detta är en deprimerande välbekant bild och har känns igen från många andra städer landet över.

Utlåtandet utgör en del av en rapport som författats av barnomsorgsexperten Malcolm Newsam och den tidigare Cambridgeshire-polisdetektiven Gary Ridgway – i hur sexuellt barnutnyttjande hanterades i staden i början och mitten av 2000-talet.

SE ÄVEN: Ekeroth möter en av västvärldens mest förföljda medborgarjournalister – Tommy Robinson

Totalt ska minst 57 offer ska ha berörts – främst ljushyade flickor i åldern 12 till 16 år – och 97 gärningsmän med ”asiatisk” bakgrund misstänkts ha varit involverade i omfattande grooming i regionen, skriver Independent.

Med ”asiatisk” i Storbritannien avses i dessa sammanhang främst personer från Pakistan och Mellanöstern.