Polisen i Göteborg slår larm om att högstadieelever ofta än någonsin tidigare ertappas med tyngre droger. Vid riktade insatser på skolor upptäcker polisen elever som är höga på kokain och amfetamin. ”Det finns individer på varje skola i centrum som är involverade i detta” säger Robin Nilsson, chef på polisens gatulangningsgrupp i Göteborg.

I ett års tid har polisens gatulangningsgrupp, var sjätte vecka, genomfört insatser mot högstadie- och gymnasieskolor i Göteborg. Där möter gruppen elever som är påverkade av tunga narkotikapreparat som amfetamin, tramadol och kokain, rapporterar SVT.

Polisen kan nu – med erfarenheten av insatserna tillsammans med information från drogvaneundersökningar, socialtjänsten, Mini-Maria och rektorer – konstatera att elever i dag använder tyngre droger i skolan än tidigare.

– Det finns individer på varje skola i centrum som är involverade i detta, säger Robin Nilsson till SVT.

LÄS ÄVEN: Langare i Stockholm använde förskola som narkotikaförråd

Eleverna brukar uppge stress och skolpress som en anledning till droganvändningen.

– Det är inga intellektuella argument från ungdomar i dag. De går in på Flashback och läser om hur ofarligt cannabis är och att alkohol är värre, säger Robin Nilsson.

Han framhåller också vikten av en uppdaterad lagstiftning för att kunna lösa problemet.

– Vi behöver en bättre lagstiftning, vi behöver bli bättre på att samverka med andra myndigheter, vi måste vara snabbare med tidigare insatser när det gäller ungdomar. Och vi måste ha mycket bättre gränsskydd än vad vi har i dag för det är mycket narkotika som smugglas in, säger han.

LÄS ÄVEN: Coca-Cola kan återvända till narkotikamarknaden

Skjutningar en anledning
Gruppchefen menar även att det ökade våldet på gatorna är en konsekvens av den ökade narkotikalangningen.

– Det är miljoninkomster för vissa kriminella nätverk när det gäller narkotika. När man då märker att någon försöker sno av den kakan så är man kapabel till att använda grovt våld för att hävda sitt affärsområde och det ser vi med skjutningar och sprängningar i alla storstäder i Sverige, säger han.