Polisen i Göteborg har träffat ett flertal individer som återvänt från Syrien. En majoritet uppger till polisen att de varit hjälparbetare, kört ambulans och hjälpt till med matlagning.

Lokalpolisen i nordöstra Göteborg har skickat ut kallelser till 18 individer som varit hos terroristorganisationen Islamiska staten men som Säkerhetspolisen inte har några misstankar eller bevis mot. Av dessa har polisen samtalat med alla utom en, rapporterar SVT.

– Vi skickar en kallelse att vi vill hålla ett förhör på polisstationen. Vi har ju inte så mycket bevis att lägga fram så det gäller verkligen att få personerna att vilja prata om det de varit med om, säger Ulf Merlander, lokalpolisområdeschef Storgöteborg nordost.

LÄS ÄVEN: 150 IS-terrorister har återvänt och lever i Sverige – kommunerna vet inte vilka de är

Lokalpolisområdeschefen anser att det är svårt att hålla förhören eftersom det saknas vittnesmål och teknisk bevisning. Han är ändå överraskad över hur pratsamma individerna har varit.

– Väldigt många berättade att de hade varit i de här områdena. Majoriteten uppgav att de hade varit hjälparbetare, kört ambulans och hjälpt till med matlagning och sånt, berättar Merlander

Men Merlander är inte säker på att allt individerna uppger är sant.

– Det är klart att man måste vara skeptisk, svarar han.

LÄS ÄVEN: Malmö har tagit emot flera IS-återvändare – men Malmöborna kan vara lugna hävdar polisen