Terror

Genrebilder. Faksimil Twitter

Inrikes

Polisen om IS-terroristerna: ”Vanliga människor med familj, barn och jobb”

Publicerad 1/15/2020
Annons

De senaste två åren ska polisen i Göteborg ha förhört personer som misstänks ha återvänt från IS. Enligt dem gjordes det då polisen har för lite information om dem. Till polisens förvåning inställde sig de flesta när de blev kallade.

Runt ett 30-tal personer har blivit kallade till förhör för att delvis svara på frågor om sina kopplingar till terrornätverket IS. De flesta ska vara i 20-årsåldern och en tredjedel är kvinnor.

Gruppchefen för lokalpolisområde Nordost, Tomas Collin, säger att insatsen startade då de insåg att de inte visste mycket om denna grupp.

Det har lett till en anmälan för krigsbrott som upprättades i slutet av 2019.

”Personer som mår dåligt”

– Vissa uttryckte att de var traumatiserade och mådde dåligt, sa Collin till SR. Andra kändes som att de levde ordnade liv, fortsatte han,

På frågan vad som förvånade honom mest svarade han att ”de flesta av dem verkar vara vanliga människor med familj, barn och jobb”, vilket en på Twitter reagerar över.

En annan skriver sarkastiskt om polisens mjuka språkbruk om terroristerna:

Dröjer innan åtal

Thomas Ahlstrand, vice chefsåklagare vid Riksenheten för internationell och organiserad brottslighet, säger att det är flera förundersökningar på gång, men gav inte fler detaljer.

– Det är flera förundersökningar som är på gång, och vi försöker göra så gott vi kan. Men jag kan inte gå så mycket längre, sa han.

Men det kommer dröja innan åtal kan väckas och enligt Ahlstrand ska man ha ”låga förväntningar”.

– Offer, misstänkta och medskyldiga kan vara spridda över hela världen och det är dessutom särskilda svårigheter att företa utredningsåtgärder på plats i Syrien, sa han.

Redaktionen
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
615Samnytt under hård attack med nya stämningar – varför alla Sverigevänner bör stötta
Annons