Flera kommuner klagar på att listan över så kallade särskilt utsatta områden påverkar dem negativt. Nu säger polisen att de kanske kommer att göra listan hemlig. Förslaget möter kritik.

Idag finns det 23 områden på listan över invandrartäta områden med särskilt stora sociala och kriminella problem. Ett av dessa är Gottsunda och kommunalrådet Erik Pelling (S) säger till DN att det varit ”förödande” att hamna på listan.

– I ett läge där vi behövde få hit investeringar och planerade för byggandet av nya bostadsrätter fick Gottsunda i stället en kraftigt negativ stämpel, säger han till DN.

Även andra kommuner vill komma bort från listan, exempelvis Linköping som har stadsdelen Skäggetorp med på listan. Där menar kommunalrådet Niklas Borg (M) att listan ”demoniserar bostadsbyggande”.

Kan göra listan hemlig
Nu rapporterar DN att det är ”ytterst osäkert” om polisen framöver kommer att gå ut med en uppdaterad lista. Motivet ska vara att NOA:s underrättelseenhet överväger om listan kan vara kontraproduktiv samt att flera kommuner är livrädda för att hamna på den.

– Om en eventuell ny, samlad lägesbild kommer att bli offentlig är ännu inte bestämt, säger Jonas Beltrame-Linné, pressekreterare på NOA till DN.

Tilltaget kritiseras
Den välkände debattören och författaren Thomas Gür skriver sarkastiskt om hur ”bra” han tycker idén är och refererar till Orwells dystopiska bok 1984: