En 22-årig dansk man misstänks för massakern på ett köpcentrum i Köpenhamn igår eftermiddag. Tre personer dödades och fyra skadades allvarligt i dådet. Två av de skadade är svenskar.

Köpenhamnspolisen tror inte att gårdagens massaker i köpcentumet Field’s i den danska huvudstaden var ett terrordåd eller hade något politiskt eller religiöst motiv. Istället pekas gärningsmannen, en 22-årig ”etnisk dansk” som av flera medier namngivits som Noah Esbensen, ut av polisen som en ung man som är ”känd av psykiatrin”.

Gärningsmannen grips av polis. Bild: Sociala medier

– Vår bedömning här och nu är att det handlar om slumpmässigt utvalda offer, säger Köpenhamnspolisens chef Sören Thomassen vid en pressträff klockan åtta idag på morgonen.

Tre döda – svenskar skadade

Polisen fick in det första larmet om skottlossning på köpcentrumet Field’s klockan 17:35. Tretton minuter senare var den 22-årige gärningsmannen gripen.

Chockade vittnen berättade för medier som samlades utanför köpcentrumet om vad de precis varit med om. Polisen bekräftade under natten att tre personer dödats och att fyra skadats.

– De tre dödade er en 17-årig dansk man, en 17-årig dansk kvinna och en 47-årig dansk man med ryskt medborgarskap, säger Thomassen.

– Fyra personer träffades av skott. En 40-årig kvinna och en 19-årig kvinna som båda är danska medborgare. Och två svenska medborgare; en 50-årig man och en 16-årig kvinna. De är alla svårt skadade.

Agerade ensam

Polisen vågade under söndagskvällen inte avfärda farhågor om att 22-åringen haft en eller flera kumpaner. Ett massivt polispådrag genomsökte minutiöst köpcentrumet, och polisen kallade in hjälp från militären.

Klockan halv två på natten avskrevs emellertid den misstanken.

– Vår fortsatta utredning pekar fortsatt på att gärningsmannen agerat på egen hand, kommenterade Thomassen vid en nattlig pressträff.

Enligt polisen bar 22-åringen på ett gevär, men var även beväpnad med en pistol och en kniv.

Laddade upp Youtubevideo

Två dagar innan massakern på Field’s laddade Noah Esbensen upp ett videoklipp till Youtube med rubriken ”I don’t care” och beskrivningen ”Quetiapine doesn’t work”.

Faksimil/Youtubevideo

Quetiapine, eller Kvetiapin, är ett antipsykotiskt preparat som används för att behandla schizofreni. Det utvecklades av det brittiska läkemedelsbolaget Zeneca på 80-talet.

I videon visar Esben upp ett gevär och en pistol som han flera gånger riktar mot sitt eget huvud.

Videoklippet togs snabbt bort av Youtube efter massakern på Field’s.