Senast på tisdagskvällen brann det i Skövde. Innan dess förekom bränder även i helgen och tidigare i förra veckan. För att försöka stävja bränderna och få tag på gärningsmännen sätter polisen nu bland annat in drönare.

– Nu inventerar vi resurserna och lägger upp strategin för hur vi ska jobba de närmaste dygnen, säger stabschef Morgan Tärning till SVT Nyheter.

Sedan tisdagens bränder betecknas bilbränderna i staden som en så kallad särskild händelse. Utöver drönare kommer man även att installera nya fasta övervakningskameror och sätta in extra polisresurser.

Detta är första gången som polisen i Skaraborg kommer använda sig av drönare i skarpt läge vars kostnad är betydligt lägre än en polishelikopter.

Okänt motiv

Orsaken till bränderna vet man inte.

– Om bränderna har något samband med vår polisiära närvaro i i södra Ryd är svårt att säga. Men vi har inte haft intensifierad bevakning där innan det här hände, så vi förstår inte riktigt, säger Tärning.

På andra platser ska man ha sett att bilbränder är ett sätt att protestera mot polisen eller samhället i övrigt, men man ska inte ha haft några ordningsstörningar med exempelvis stenkastning. Detta tror han tyder på att antalet gärningsmän bakom härjningarna är få.