I Södertälje med sina tre så kallade särskilt utsatta områden fortsätter kriminella grupperingar att vinna terräng. Nu svarar polisen med att hämta inspiration från Israel och sätta in tungt beväpnade MC-patruller för att fort kunna svara på angrepp i staden.

Södertälje, beläget omkring 35 kilometer söder om centrala Stockholm, har under en längre tid uppmärksammats i media för en växande kriminalitet med bland annat utpressningar, beskyddarverksamhet, sprängningar och skjutningar. Staden utmärker sig också för sin exceptionellt höga andel invånare med utländsk bakgrund, drygt 55 procent.

Ett hundratal ”extremt aktiva”

Enligt kommissarie Gunnar Appelgren finns det sex till sju kriminella nätverk i Södertälje och dessa har omkring 10-15 kärnmedlemmar som i sin tur bildar ett större nätverk. Dessa nätverk handlar om ett hundratal ”extremt aktiva och svansar till dem”.

Bland dessa nätverk ingår även det ökända Södertäljenätverket som syns alltmer på polisens radar. Detta trots att 17 inflytelserika medlemmar dömdes till fängelse år 2010, däribland livstids straff.

Pressar företagare

Enligt polisen kräver dessa nätverk bland annat företagare i staden på månatliga så kallade beskyddarpengar enligt gammal maffiamodell. I de fall företagarna inte betalar utsätts deras verksamhet för skadegörelse eller värre våldsdåd.

Polisregion Stockholm klassar Södertälje kommun som ett av de större problemområdena i regionen. Därför har myndigheten nyligen lanserat insatsen ’Tore 3’ riktad mot organiserad brottslighet för att möta utvecklingen.

Tar hjälp av Piketen

Ytterligare ett steg i satsningen är MC-patruller beväpnade med automatvapnet Heckler & Koch MP5 som sätts in på gatorna för att hinna fram till pågående situationer. Förarna är lokalpoliser medan skyttarna är från förstärkt regional insatsstyrka mer känt som Piketen.

Polisen: ”Lite show of force”

Anledningen till det nya upplägget med två poliser på en motorcykel är att kriminella ofta flyr från brottsplatserna på moped eller motorcykel. Men myndigheten vill även visa styrka.

– Syftet är att vara snabbare – och delvis lite show of force förstås. Det vill säga: ni som planerar angrepp och skjutningar, för er finns det en reell risk att torska, berättar Appelgren för Aftonbladet.

Tar inspiration från Israel

Sedan flera år tillbaka har Israel haft en motorcykelburen styrka som patrullerar gator med automatvapen. Styrkan svarar både på rån och terrorism.

Nedan följer ett klipp från AP som visar styrkan år 2015. Det framgår av läsarbilder att även två poliser kommer användas i Sverige där skytten är beväpnad med Heckler & Koch MP5.

LÄS ÄVEN: Ökat antal dödsskjutningar under operation Rimfrost

authorimage