Polisen i Västernorrland går ut med en varning till allmänheten efter att ett antal ficktjuveristölder begåtts av kvinnor och män som utger sig för att samla in pengar till funktionsnedsatta personer.

Bedragarna låtsas vara döva och visar upp skyltar och flygblad där de ber om pengar, ofta på ett aggressivt sätt. När någon skänker en slant distraheras vederbörande av en av bedragarna medan en annan vittjar den givmildes väska och fickor.

Två kvinnor som ägnat sig åt den här sortens bedrägerier och stölder har nu anhållits i Härnösand. De greps när deras bil stoppades. De misstänks för brott begångna i Sundsvall. Polisen uppger att man även fått in anmälningar från brottsoffer i bland annat Sollefteå och Kramfors.

Häromdagen greps en man i 30-årsåldern i Sollefteå för samma typ av brottslig verksamhet. Mannen ingår i en liga som misstänks ha opererat även i Stöde och Matfors.

30-åringen utgav sig vid gripandet för att vara dövstum men fick efter en stunds förhör tillbaka både hörsel och talförmåga. Åklagare beslöt dock att mannen skulle försättas på fri fot.

Förra året gick polisen i Västsverige ut med en liknande varning. Åren dessförinnan kom rapporter om falska insamlingsligor från bland annat Stockholm. De dövas tidning varnade redan 2013 för den här sortens brott som redan då pågått i ett antal år men blivit allt vanligare.

Att det rör sig om bedragare är lätt att se för den som är uppmärksam. Den skriftliga information som de har med sig  är för det mesta skriven på dålig svenska. Man kan exempelvis uppvisa ett intyg på att man kommer från en välgörenhetsorganisation för döva där det står: ”yntyg från den regional föreningen för de döve och stuma personer … liksom för de fattika barn…”.

Logotyper på de falska intygen påminner om rumänska välgörenhetsorganisationers och brottsligheten utgör i flertalet fall en förgrening av det hitresta romskrumänska tiggeriet. Uppgifterna från polisen och lokalmedia om de nu gripna är knapphändiga.